Primarul Ioan Popa spune că trebuie să învățăm ceva din situația generată de furtunile din ultima vreme, chiar dacă Reșița a avut noroc și a scăpat mult mai ușor decât Timișoara. Ușor în sensul pierderii vieților omenești, că la capitolul acoperișuri luate de vânt și autoturisme avariate tot pe acolo suntem!
Majoritatea acoperișurilor au fost „răpuse” de furtună pentru că au fost executate „la ochi”, fără documentație tehnică și fără specialiști, deoarece, în general, așa permite buzunarul.
În mod normal, după un asemenea episod cu victime și pierderi de vieți omenești, Primăria ar trebui să ia la puricat toate acoperișurile și construcțiile ridicate în tot orașul și să le dărâme pe cele fără acte, iar reșițenii să-și vadă investițiile pierdute. În plus, ar ajunge din nou în situația de a le ploua în casă. Ba, mai mult, ar trebui să scoată alți bani din buzunar ca să ridice alte acoperișuri, de astă dată cu proiect tehnic și firme de specialitate, care să dea și garanții pentru lucrarea făcută!
Numai că primarul Ioan Popa spune că nu vrea să-i pună la o așa corvoadă pe reșițeni și că a găsit o soluție care să nu le împovăreze prea mult bugetul familial și să respecte și rigorile de securitate cerute de lege.
„Colegii de la Proiecte Europene aleargă să strângă semnături pentru introducerea cât mai multor blocuri în programul de reabilitare termică. Se finanțează din fonduri europene 55% din valoarea lucrărilor care includ anveloparea fațadelor, înlocuirea tâmplăriei vechi de la geamuri, dar și cea de pe casa scării, reabilitarea liftului, refacere interior casa scării și refacerea integrală a acoperișului. Primăria contribuie cu 20% din valoare, iar beneficiarul lucrării cu 25%. O familie urmează să plătească pentru aceste lucrări 1000/1500 euro, în funcție de dimensiunea locuinței, iar după licitații această valoare sigur o să scadă. Știm că este o sumă care nu este la îndemâna oricui, de aceea am aprobat cu ajutorul consilierilor locali să susținem investiția integral din Bugetul local, iar cetățeanul să plătească o rată între 60 și 100 lei/ lună pe o perioadă de 5 ani (sumă care se va amortiza în urma reducerii costurilor la întreținere)”, spune primarul Ioan Popa.
Doar că, se pare, nici acum după ce s-a văzut cât dezastru poate crea o improvizație în condiții extreme, mulți locatari nu vor să subscrie normelor minimale de siguranță și ar dori să continue să pună viața semenilor lor în pericol numai pentru a nu scoate ei vreun ban în plus din buzunar. „Am avut multe întâlniri și discuții cu reprezentanții locatarilor, iar lipsa de interes arătată de aceștia mi-a lăsat un gust amar. Multe scuze și discuții inutile, o inerție generalizată, iar acest lucru este de neacceptat. Ne-am deplasat în teren și am constatat că modul în care majoritatea asociațiilor de locatari au înțeles să îngrijească imobilele de care răspund este unul lipsit de responsabilitate. S-au făcut lucrări fără autorizații de construcție și fără documentații tehnice, s-a preferat prețul cel mai mic, iar rezultatele se văd, la fiecare furtună zboară câte un acoperiș”, spune primarul Popa.
„Informez încă o dată asociațiile de proprietari care au înțeles să nu respecte legea că sunt direct responsabile de această situație, președinții de asociații sau administratorii de blocuri au obligația de a le impune locatarilor măsuri pentru a intra în legalitate, iar în caz de accidente pot răspunde penal. În perioada imediat următoare, Primăria va inventaria lucrările făcute și va verifica dacă au fost realizate respectând normele tehnice de siguranță. În același timp, vom continua strângerea semnăturilor necesare pentru a putea depune cât mai multe proiecte spre finanțare și sper că fiecare cetățean în parte va înțelege importanța acestui demers”, mai avertizează edilul Ioan Popa.
Ceea ce nu spune primarul și este extrem de important e că verificări pot fi făcute și de către Inspecția de Stat în Construcții, fie printr-o tematică națională, fie la simpla sesizare a unor cetățeni care se simt în pericol cu lucrări pentru care nu garantează nimeni. Iar, în asemenea cazuri, pe lângă amenzile extrem de mari, se va ajunge tot la demolarea coșmeliilor și la obligația intrării în legalitate, asociațiile de proprietari/locatari putând fi obligate să suporte întregul cost al unei asemenea lucrări.
Sursa foto: Facebook Deschide Reșița și Ionel Nick Cristun