Autoturismele Primăriei Caransebeș au fost luate la puricat de către consilierii locali, în cadrul ședinței de lucru. Întrebarea social-democraților a fost una simplă: De ce la Casa de Cultură figurează două mașini în administrare și alte instituții nu au niciuna?
Discuţiile au venit ca urmare a supunerii la vot a unui proiect de hotărâre privind stabilirea numărului maxim de autoturisme pentru Primărie și instituţiile publice din subordine şi a valorii maxime a fondului de protocol, conform OG nr. 16/2018.
Consilierul Florin Bogdea a solicitat o explicaţie cu privire la numărul de autourisme pe care îl are Primăria, mai ales la instituţiile anexe, subordonate. „Am înțeles că la Poliția Locală pot avea un număr maxim de 5 mașini, la Bibliotecă nu e niciuna, la Piață nu e, la Asistență Socială ați trecut număr maxim de două autoturisme, acum există unul, dar am înțeles că doamnele de acolo nu beneficiază de el”, a precizat consilierul Bogdea. Acestuia primarul Borcean i-a răspuns că angajatele de la Asistență Socială solicită șofer de la Primărie când au câte un drum de făcut și li se aprobă.
„Știu ce am avut în primărie când am fost viceprimar în 2004, am avut 4 și acum aveți 20 de mașini. Unde sunt cele 5 autoturisme de la Poliția Locală și cele 5 din Primărie?”, întreabă consilierul Valentin Dascălu. „De când suntem noi, nu am cumpărat niciunul, să știți!”, a menționat Felix Borcean. Consilierul Dascălu continuă și întreabă de ce trebuie două mașini la Casa de Cultură: „Cum vă explicați ca și conducător de instituție? Până să vină director domnul Coajă (Ioan Cojocariu, n.r.), nu au avut niciodată mașină, și acum au două plus un microbuz”.
În replică, conform zicalei „Să moară și capra vecinului!”, Borcean îi vorbește lui Dascălu despre SC Transal. „Sunteți în Consiliul de Administrație de la Transal, nu? De ce are, de exemplu, contabila la societatea de salubrizare mașină de la instituție, de ce nu vă sesizați?”, întreabă Felix Borcean, care primește imediat răspuns de la Dascălu: „Nu am fost niciodată de acord cu acest lucru! Din contră, ei au cumpărat autoturism și l-au închiriat Primăriei!”
„Mașinile se pot cumpăra în baza bugetului dacă se aprobă în Consiliu, acum noi vorbim de un număr maximal pe care putem să-l aprobăm, asta nu înseamnă că și trebuie cumpărate, s-a schimbat legea și trebuie să o aplicăm”, a menționat directorul economic Horia Irimia. „Noi nu votăm repartizarea mașinilor care se pot cumpăra, noi votăm numărul maxim legal de mașini al unei primării de municipiu. În cazul nostru, 10”, a completat consilierul Lazăr Todorescu, președintele de ședință. „Domnule președinte, supuneți la vot proiectul propus cu un amendament din partea mea: art. 1 se aprobă numărul maxim de mașini pentru Primăria Caransebeș și art. 2 la Casa de Cultură numărul maxim este 1, și nu 2, cum este în prezent, iar cea de-a doua mașină să treacă la spital, căruia chiar îi aprobăm aici în proiect o mașină, simplu!”, a replicat Bogdea.
După toate discuțiile, proiectul a primit girul aleșilor locali liberali în forma inițială, fiind majoritate de voturi, iar amendamentul consilierului Bogdea a fost respins.