Ioan Borduz a oferit foloase necuvenite

Conştient că ar putea avea probleme dacă nu primeşte acordul de a schimba destinaţia pentru o parte din banii europeni alocaţi în scopul realizării proiectului transfrontalier prin care se urmăreşte dezvoltarea agriculturii, primarul comunei Fîrliug a încercat să pună lucrurile la punct prin metode mai puţin ortodoxe.

Acuzat de procurorii DNA că a fost părtaş la semnarea mai multor contracte fictive, prin care să poată fi recuperată contravaloarea lucrărilor efectuate de SC Banatica la piaţa din satul aparţinător Dezeşti, Ioan Borduz este incriminat şi mărturiile reprezentanţilor Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. Primarul Fîrliugului s-a apărat până acum susţinând că a ajuns în sala de judecată pentru că s-ar fi arătat zgârcit cu cei obişnuiţi să primească din stânga şi din dreapta. Faţă de Lucian Matei şi Codrina Andrioaiei însă, edilul-şef şi-a demonstrate generozitatea. “S-a stabilit că doi consilieri din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, după efectuarea unui control, ca urmare a unei alerte de neregulă în legătură cu implementarea acestui proiect, la beneficiarul fondurilor comunitare, Consiliul Local Fîrliug, au primit foloase necuvenite”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorul DNA.

Lucian Matei şi Codrina Andrioaiei au recunocut că li s-au oferit şi că au primit foloase necuvenite, motiv pentru care au fost scoşi de sub urmărirea penală, lor urmând a li se aplica doar o amendă administrativă. Ioan Borduz spune că nu este vorba de mită, ci de ospitalitatea românească. “De Sfintele Paşte, eu cu domnul viceprimar ne-am permis luxul de a le trimite câte un miel şi doi litri de răchie”, a recunoscut primarul. Acesta susţine în continuare că e nevinovat şi este de-a dreptul frustrat că a ajuns să răspundă în faţa legii penale după ce a vrut să facă mai mult decât era propus prin proiectul transfrontalier.

“Nu mi-am imaginat vreodată că, după ce am pus atâta suflet în acest centru transfrontalier, voi ajunge să fiu trimis în instanţă, pentru ceea ce am făcut, nu pentru ce nu am făcut. Dacă există cineva care poate dovedi că am cerut sau că am luat vreun cent ca urmare a implementării acestui proiect, a doua zi îmi dau demisia”, Ioan Borduz, primarul comunei Fîrliug.