Învierea, sărbătoarea bucuriei. Mitropolitul Banatului: „Să dea Dumnezeu să înviem spre bucurie”

mitropolit 2

Sărbătoarea Învierii Domnului este o sărbătoare a bucuriei, spune Mitropolitul Banatului Ioan Selejan, care le vorbește credincioșilor despre cum să primească Lumina în suflete. 

Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paştilor şi ultima zi a Săptămânii Patimilor, este ziua în care credincioșii prăznuiesc îngroparea trupească a Mântuitorului. În această zi, prin rugăciune, oamenii își amintesc de patimile suferite de Hristos pentru mântuirea omenirii și se pregătesc pentru slujba de Înviere de la miezul nopții.

După răstignirea pe cruce, Iisus Hristos a fost luat și așezat într-un mormânt gol. Pentru ziua de sâmbătă, ne spune Mitropolitul Banatului, zi care era de odihnă, Mântuitorul a fost așezat în mormânt, „coborât cu sufletul să rupă lanțurile cele ferecate ale iadului”. 

1000x100 casa brutarului
banner maxagro

„Iată că în ziua întâi a săptămânii, duminică, dimineața, în orice caz după miezul nopții, Mântuitorul a Înviat. Femeile mironosițe (…) au mers la mormânt să dea piatra la o parte și să ungă cu miresme trupul Domnului și au găsit giulgiurile zăcând, îngeri la mormânt care le-au întrebat pe cine caută și le-a dat vestea cea bună că Hristos a Înviat. După aceea avem întâlnirea pe care a avut-o însuși Mântuitorul cu femeile mironosițe și le-a spus aceste cuvinte: «Bucurați-vă!». Deci sărbătoarea aceasta a Învierii Domnului este o sărbătoare de bucurie și astăzi toți să vă bucurați că ați mai ajuns acest praznic și să nu vă îndoiți cumva că frățiile voastre veți rămâne o veșnicie și pentru totdeauna în mormânt, căci așa cum Mântuitorul a răsturnat piatra de pe mormântul său, așa va răsturna orice piatră cât va fi ea de grea și vom învia. Și să dea Dumnezeu să înviem spre bucurie pentru că cei care în viața aceasta nu au trăit după cuvântul Evangheliei lui Hristos vor învia spre tristețe, iar cei care au împlinit cuvântul Evangheliei lui Hristos aceștia vor învia spre bucurie.”, a spus Mitropolitul Banatului.

La Catedrala Mitropolitană din Timișoara, slujba Învierii Domnului este programată să înceapă la ora 24. În Duminica Învierii, Sfânta Liturghie Arhierească va începe la ora 9.30, de la ora 17 va fi săvârșită a doua Înviere a Domnului, urmată de concertul corului catedralei.

tmc 640