Investițiile în școlile pentru copii cu nevoi speciale, aproape în grafic. Călin Dobra a mers în control

Începutul anului școlar 2019-2020 se apropie cu pași repezi. Perioada vacanței este una în care în școli se fac lucrări de modernizare, încă atât de necesare, chiar și în multe școli timișorene. Investiții importante s-au derulat și la Liceul Teoretic „Iris”, dar și la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Paul Popescu Neveanu”. Președintele Consiliului Județean, Călin Dobra, a mers să verifice stadiul lucrărilor.

Dacă la Liceul Teoretic „Iris”, pentru copiii cu probleme de vedere, lucrurile par să meargă ceas, la „Paul Popescu Neveanu”, instituție de învățământ pentru elevii cu probleme neuropsihice, se înregistrează o mică întârziere. Pentru „Iris”, CJT a acordat anul acesta 3 milioane de lei. La școala din cartierul Giroc se reabilitează cantina, iar pe fonduri europene, cu un proiect de 8 milioane de lei, se face reabilitarea termică, se înlocuiește acoperișul, se montează rampe pentru persoane cu dizabilități, se schimbă casa liftului și se montează o scară metalică pentru evacuare. La Centrul „Paul Popescu Neveanu” s-au alocat 300.000 de lei pentru reparații capitale la corpul 3 și achiziționarea unui lift pentru persoanele cu dizabilități.

Călin Dobra a verificat cele două instituții finanțate de CJT și spune că, chiar dacă lucrurile nu vor fi gata la data de 9 septembrie, când începe școala, procesul de educație nu va fi afectat. „De la birou nu rezolvi niciodată ce poți rezolva pe teren, la fața locului. Am vizitat astăzi (n.r. miercuri) două școli, unde avem în derulare investiții majore. Cu mici sincope, acestea sunt în termen. La «Neveanu» lucrările au o mică întârziere, dar se lucrează intens și se va recupera o parte din timp. Lucrarea este una majoră, cu reparații capitale, dar va fi gata într-o lună, după cum am vorbit cu constructorul. Acolo unde se va lucra și în septembrie se vor lua măsuri ca activitatea școlară să nu fie afectată. Pregătirile pentru noul an sunt în curs, nu există probleme majore. Am crescut în acest an sumele alocate investițiilor. Am reușit chiar atragerea de fonduri europene. Nu vrem nicicum să facem rabat la calitate atunci când e vorba de copii, de educația lor”, spune Dobra.

Consiliul Județean Timiș finanțează Centrele Școlare pentru Educație Incluzivă „Paul Popescu Neveanu”, „Constantin Pufan” și „Dumitru Ciumăgeanu” – din Timișoara, „Constantin Păunescu” din Recaș și „Alexandru Roșca” din Lugoj și, de asemenea, Liceul Teoretic „Iris” și „Gheorghe Atanasiu” din Timișoara. La Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Constantin Pufan”, dedicat copiilor cu deficiențe de auz, s-au alocat 700.000 de lei pentru reabilitarea acoperișului și curții și alți 345.000 de lei pentru amenajarea unei scări exterioare în caz de urgențe, precum și cumpărarea unei autoutilitare. De asemenea, centrul de la Recaș s-au alocat anul acesta 3 milioane de lei, din care 800.000 sunt dedicați reabilitării cantinei.