Investiţii locale compromise. De Guvern!

Majorarea salariului minim pe economie cu 200 de lei, măsură luată de Guvernul Grindeanu, pune în dificultate primăriile, pentru că salariul funcționarilor din administrațiile publice locale este suportat de la bugetul local, același buget care se construiește din aceleași taxe și impozite locale pe care le colectezi într-un an fiscal.

Dacă la profesori, la social sau în sănătate banii pentru salarii vin de la ministere, pentru susținerea salariilor angajaților din primărie trebuie să găsească soluții unităţile administrativ teritoriale.

Exemplul Primăriei Oțelu Roșu este sugestiv. Dacă aceasta își făcea socoteli la sfârșitul lui 2016 că va avea un plus de 150.000 de lei pentru investiții în 2017, acum banii respectivi nu se pot duce decât într-o direcție: susținerea majorării salariale pentru angajați.

„La ora actuală, mărirea salarială prejudiciază bugetul. Noi mergem pe bugetul real al lui 2016 și suma aceasta nu ai cum să o acoperi, pentru că gradul de colectare a banilor este același. Dacă ne gândim că punem la salariu 200 de lei pentru peste 100 de angajați, ori 12 luni, o să rezulte o sumă de peste 240.000 de lei, bani pe care trebuie să-i aducem în plus la buget. Sau să luăm de la alt capitol, cum ar fi investiții”, spune Luca Mălăiescu, primarul orașului Oțelu Roșu.

Reamintim că salariul minim a fost majorat de Guvern de la 1 februarie 2017, de la 1.250 de lei la 1.450 de lei, iar salariile funcționarilor publici locali, cu 20%.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/