Investiții la ATI chiar din donarea celor 2%. Medicul Cătălin Hana face pentru oameni, ajutat de oameni

În ultimii ani, la Serviciul ATI al Spitalului Municipal din Caransebeș, se reabilitează și se dotează încontinuu, prin lucrări, poate nu de anvergură, pentru că fondurile vin majoritatea din sectorul privat, dar într-un ritm constant.

S-a început cu Serviciul Primăriei de Reabilitare și Întreținere cu un salon cu două paturi, reabilitat complet și dotat cu console pentru fluide medicale, oxigen, aer comprimat, vacuum, prize de curent, lumină directă și indirectă. Apoi, tot Primăria a ajutat cu o cofinanțare alături de Clubul Rotary pentru reabilitarea instalației de oxigen și aer comprimat în totalitate pe secție, plus blocul operator. Și tot Primăria a ajutat cu 70.000 de lei la achiziția congelatorului pentru depozitarea plasmei, a frigiderului pentru depozitarea pungilor cu sânge și a unui aparat care dezgheață plasma și încălzește sângele pentru transfuzia necesară pacientului. Și asta pentru că în acel moment Spitalul nu putea face achiziții pentru că erau conturile blocate, practic nu se putea face licitația. Medicul specialist pe ATI, Cătălin Hana, ne-a declarat că o implicare importantă au avut și oamenii de afaceri care au făcut mici donații, dar și parohul Bisericii de lemn din curtea Spitalului care a vorbit cu zeci de angajați în întreg municipiul pentru a-i convinge să doneze cei 2% din impozit asociației pe care o păstorește, astfel că a cumpărat direct cele de trebuință pentru secția, poate cea mai importantă, alături de Urgențe, în salvarea vieții unui pacient:

Ar trebui să-i propun părintelui paroh Timiș să accepte numirea onorifică ca șef de secție pe ATI. Ne-a ajutat cu strângerea formularelor cu cei 2%, i-am oferit informații cu poze despre lucrările care se impun, ca să știe oamenii pentru ce donează. Într-un an au fost aproape 15.000 de lei, în anul următor peste 13.000 de lei. Cu acești bani am reabilitat două saloane, unul mare de 5 paturi și salonul unde ținem cazurile de ortopedie și de ginecologie care nu înseamnă intervenții laborioase. De asemenea am reabilitat și rezerva cu un pat, plus magazia de soluții perfuzabile și magazia tehnică. De asemenea un alt salon tot cu 5 paturi a fost reabilitat cu sprijinul firmei Neuromed. Domnul doctor Pleș a înțeles și i-am arătat niște fotografii prin colegul nostru Marius Posipal l-a invitat aici și m-am bucurat că este interesat să ajute. Ne-a reabilitat exact așa cum trebuie întreg salonul cu tarchet, cu toate finisajele…, a tras altă instalație electrică prin podea, că până acum am văzut doar prin perete.”, ne-a declarat medicul Cătălin Hana.

Deși nu a făcut un calcul exact, este convins că până acum în secția de Terapie Intensivă s-au efectuat lucrări de peste 100.000 de lei.

Fac gărzi în Caransebeș din 2009, dar angajat sunt din 1 decembrie 2011. De câte ori veneam la Raportul de Gardă era și părintele Luca, Dumnezeu să-l odihnească. De câte ori le povesteam altor colegi din gardă de la Spitalele din Timișoara, sau Orșova spuneau e… ce caută popa la raport. Dar el când afla despre un pacient aflat în stare critică venea la terapie și ne întreba dacă-i dăm voie să îi facă o slujbă sau să se roage pentru el și am simțit că noi cei de la etajul 7 avem o relație specială cu preoții, nu vreau să fiu cinic, dar eu spun că preotul ajută sufletește. Ulterior, Părintele Timiș aflând situația cu care ne confruntăm aici cu mizeria, așa trebuie să-i spun cu mizeria de la etajul 7, ne-a întrebat dacă nu vrem să ne ajute cu formularele, i-am spus ba da și a început cu cei de pe secție. Să știți că 90 % din formulare au rămas tot acolo unde le lăsase necompletate, chiar de către personalul medical. Dar, alții dau la alte organizații, au promis în altă parte nu e obligat, dar dacă de la noi nu pleacă atunci de a cine? Dacă noi ăștia 400 de angajați ai spitalului dăm la asociația Parohiei Sf. Evanghelist Luca din Spital, atunci se strâng. Și plecăm de sus cu renovarea pentru că arde, Bloc Operator, ATI, Sală de Nașteri, am renovat partea asta și coborâm pe etaje. Cred că am ajutat la strângerea a 80 de formulare din acestea și asta a însemnat cam 15.000 de lei. Dacă am dona 400 de formulare pentru Spital faci ceva cu 500.000 de lei NU?”, spune medicul specialist Cătălin Hana, care a mai precizat că acum începe bătaia pentru aceste formulare, când toată lumea le vânează, pentru că se depun la Finanțe până la sfârșitul lunii martie.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/