După ce anul trecut ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a propus Guvernului României realizarea în regim de urgenţă a lucrărilor de refacere a construcţiilor hidrotehnice afectate de inundațiile din perioada iunie – iulie 2018, reprezentantul Guvernului a vizitat acum județul Caraș-Severin pentru a vedea cum s-au mișcat lucrurile.
Administrația Națională „Apele Române” (ANAR), prin Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat), a propus regularizarea pârâului Slatina, în localitatea Slatina Timiș. Valoarea totală a acestei investiții a fost de 4.9 milioane de lei, suma fiind alocată prin HG 582/2018 din fondul de intervenție aflat la dispoziția Guvernului.
Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a vizitat săptămâna aceasta Slatina Timiș pentru a observa calitatea lucrărilor la acest obiectiv de investiții. Aici au fost realizate lucrări de reprofilare a albiei pârâului Slatina pe 2 km și consolidări de maluri, pe 1,5 km, care sunt deja finalizate. Dacă aceste lucrări nu ar fi fost executate, în continuare locuitorii din zonă ar fi fost afectați de inundații din cauza eroziunii malurilor și a colmatării albiei.
„A fost nevoie de aceste lucrări pentru că de ani de zile aici sunt probleme, iar colmatarea albiei pârâului ar fi favorizat în continuare, în cazul producerii de viituri, inundarea a suprafețe importante de teren, a unor locuințe și obiective social-economice”, precizează ministrul Apelor și Păcurilor, Ioan Deneș, într-un comunicat de presă.
De la Slatina Timiș, ministrul Ioan Deneș, însoțit de delegația Administrației Bazinale de Apă Banat (ABA), s-a deplasat și la Caransebeș, unde a inspectat lucrările de apărare de pe râul Sebeș, afectate de viitura din 1 mai 2019, pe o lungime de 50 m.
Potrivit conducerii ABA Banat, pentru 2019 în planul de investiții se regăsește finalizarea a încă trei obiective în județul Caraș-Severin și anume „Regularizare pârâu Axin în localitatea Var, comuna Obreja”, „Refacerea lucrărilor calamitate la acumularea Oravița I” și „Regularizare Valea Mare și Boșneag la Moldova Nouă”. Valoarea investiției pentru toate cele trei lucrări este de circa 31,2 milioane lei. De asemenea, valoarea investițiilor promovate în ultimii ani de ABA Banat, pentru județul Caraș-Severin, este de circa 59 de milioane de lei.