Cea mai vestică localitate din România a cunoscut o dezvoltare considerabilă în ultima perioadă datorită unui proiect de 6 milioane de euro din fonduri europene. Banii au fost direcţionaţi spre canalizare, asfaltări şi cămine culturale.
Demersul pentru a obţine acest proiect a fost lung şi anevoios. A început în anul 2008. „Atunci când eu, împreună cu fostul meu coleg, primarul comunei Dudeştii Vechi, Gheorghe Nacob, am hotărât să înfiinţăm, tocmai pentru a scoate această zonă de vest din izolare, o asociaţie de dezvoltare intercomunitară. Suntem singura asociaţie de dezvoltare intercomunitară din judeţul Timiş, care am implementat şi am dus acest proiect de la un cap la altul. A fost foarte greu, pentru că l-am depus în anul 2009, până în anul 2015 a stat prin sertarele guvernului, atunci au rămas neutilizate nişte fonduri şi de acest noroc a beneficiat comuna Beba Veche şi Dudeştii Vechi”, explică Ioan Bohancanu, primarul comunei Beba Veche.
Practic, pentru acest proiect contractul de finanţare a fost semnat la sfârşitul anului 2015 şi a urmat o procedură foarte greoaie de achiziţii publice. Au existat licitaţii pe diferite tronsoane, canalizare, asfaltări, aspecte culturale. „Nu a fost simplu deloc, dar după un an şi două luni de licitaţii şi de achiziţii publice am reuşit să demarăm toate lucrările pe cele trei fronturi: canalizare, asfaltări, cămine culturale”, a continuat primarul comunei.
Ioan Bohancanu recunoaşte că fondurile au fost obţinute foarte dificil, dar în acest moment investiţiile au fost concretizate.
„Am ştiut din primul minut că ne înhămăm la o muncă foarte grea, dar acum ne aflăm deja aproape de finalizare, mai avem de făcut o recepţie la o staţie de tratare a apei, lucrurile sunt terminate. Asta înseamnă în comuna Beba Veche 6 km de străzi asfaltate, la fel şi în comuna Dudeştii Vechi, înseamnă tronsonul de bază la canalizare de 4,5 km, înseamnă renovarea a două cămine culturale”, a conchis Ioan Bohancanu.
Sursa foto: Wikipedia