Investiție în educație! Internat nou și condiții mai bune pentru copiii cu dizabilități din zona Lugojului

Copiii cu nevoi speciale din împrejurimile Lugojului vor beneficia de 100 de locuri în noul internat construit la Centrul pentru Educație Incluzivă „Alexandru Roșca”. Proiectul este finanțat de Consiliul Județean Timiș.

Zilele trecute, administratorul public al județului Timiș, Marian Constantin Vasile, a pus piatra de temelie a unui nou internat școlar în Lugoj, destinat elevilor cu nevoi speciale de la C.Ș.E.I. „Alexandru Roșca”.

Investiția aparține Consiliului Județean Timiș și se ridică la 13,8 milioane lei cu tot cu TVA, finanțarea fiind asigurată prin bugetul județului. La momentul actual, Centrul de la Lugoj școlarizează peste 220 de elevi, iar capacitatea noului internat va fi de 100 de copii, fiind destinat celor din satele învecinate. Clădirea ce se va construi are un regim de înălțime P+1.

leader board 728 x 90 px

„Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă «Alexandru Roșca» din Lugoj este o instituţie de învățământ care asigură accesul la educaţie, prin educaţie formală şi servicii educaţionale și terapeutice diversificate, în conformitate cu cerințele psihoindividuale ale elevilor cu CES. Oferta şcolii noastre este adecvată atât din punct de vedere al întocmirii programelor de intervenţie personalizată cât şi al oferirii unui mediu optim pentru dezvoltarea armonioasă a elevilor din toate punctele de vedere. Printre obiectivele noastre se numără şi condiţia de a crea un mediu şcolar în care copiii să se simtă valorizaţi, ocrotiţi şi motivaţi. Aproximativ 80 de elevi, care provin din localitățile din partea de est a județului, sunt școlarizați în regim intern, beneficiind, prin sprijinul Consiliului Județean Timiș, de internat școlar și trei mese pe zi.

Necesitatea de a construi un nou internat școlar, reiese de dorința de a răspunde solicitărilor de a asigura un loc în internatul școlar tuturor copiilor care beneficiază de certificat de orientare școlară și profesională, cu regim intern. Menționăm că în prezent, numărul unor astfel de solicitări este tot mai mare, fiind în imposibilitatea de a le oferi tuturor cazare în internatul școlar, deoarece funcționăm peste capacitatea maximă.”, a declarat prof. Viorica Paraschivu, directorul C.Ș.E.I. „Alexandru Roșca” din Lugoj.

Cei peste 60 de specialiști care lucrează în echipe interdisciplinare oferă servicii de terapie logopedică, kinetoterapie, asistență socială și asistență medicală gratuită, cât și consiliere părinților acestor copii. În plus, elevii au parte de cele mai diverse activități. Aceștia pot lucra, de exemplu, în cadrul unor ateliere de tâmplărie, de covoare sau croitorie.

Consiliul Județean Timiș finanțează șapte școli și licee destinate copiilor cu diferite dizabilități, iar anul acesta s-au alocat peste 15 milioane lei doar pentru investiții în cadrul unităților de învățământ.