Investiție de 50 de milioane de euro într-un parc industrial. Nu în cel din Reșița!

1000x100 (5)

Parcul industrial din Reșița, inaugurat cu mare fast în urmă cu mai bine de 7 ani, încă așteaptă să fie ocupat. O singură firmă s-a încumetat să își amplaseze sediul pe Valea Țerovei. Asta în timp ce în alte zone chinezii investesc zeci de milioane de euro în construirea unui parc industrial de la zero.

Primăria Reșița a tot încercat să atragă investitori în parcul industrial de pe Valea Țerovei. Cele 26 de hectare, pregătite să găzduiască investiții serioase, stau nefolosite. În toamna anului trecut, primarul Nelu Popa a reușit să convingă o firmă să își construiască o hală în parc, astfel că Autoliv rămâne deocamdată singura firmă cu sediul în parcul de pe Valea Țerovei. De-a lungul anilor, administrația reșițeană a purtat discuții cu diverse firme pentru a le convinge să închirieze teren, însă fără rezultat. Nici facilitățile oferite de municipalitate nu au părut atractive pentru investitori.

Eforturile unui alt județ sunt însă răsplătite. Cu milioane de euro și cu mii de locuri de muncă! Este vorba despre orașul Băicoi din județul Prahova. Potrivit Mediafax, după mai multe discuții cu oameni de afaceri din China și vizite în ambele țări, înțelegerea a fost parafată. Republica Chineză va construi de la zero un parc industrial în Băicoi unde vor activa firme cu capital chinezesc. Prima etapă a investiției se ridică la 50 de milioane de euro, după care vor urma racordarea la utilități și atragerea investitorilor.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Și parcul industrial din Reșița a fost promovat în China, imediat după inaugurare. „Avem un dosar de promovare mai gros de doi centimetri. Am contactat zeci de camere de comerţ şi de ambasade. Am ajuns cu promovarea inclusiv la Ambasada Chinei”, declara, în anul 2010, primarul Mihai Stepanescu. Tot atunci, edilul susținea că, la doar câteva luni de la deschidere, opt investitori s-au prezentat deja în oraş cu scrisori de intenţie. Totuși, niciuna dintre intenții nu s-a concretizat.

banner 970 x 250