Un proiect sportiv estimat la 50 de milioane de euro se anunța că ar prinde contur la Giroc, pe un presupus amplasament ce vizează un teren deținut de Consiliul Județean Timiș. Detaliile sunt puține, iar autoritățile județene și locale sunt rezervate în declarații. Omul de afaceri Ion Țiriac ar fi vizitat terenul pentru a analiza investiția, însă deocamdată nu există informații clare și publice despre pașii concreți care vor urma.
În urmă cu o săptămână, Sursa de Vest publica un articol în care îl cita pe primarul comunei Giroc, Dan Vîrtosu, potrivit căruia omul de afaceri Ion Țiriac ar fi vizitat localitatea, interesat fiind de proiectul pe care CJ Timiș intenționează să îl dezvolte în zonă: un complex sportiv cu terenuri de tenis, handbal, fotbal și hochei, piste de atletism, bazin de înot și o grădiniță cu program sportiv. Investiția ar fi estimată la 50 de milioane de euro.
Dan Vîrtosu explica, în articol, cum „zilele trecute a fost într-o vizită în teren” Ion Țiriac, însoțit de Alin Popoviciu vicepreședintele CJ Timiș, Nicolae Robu, consilierul lui Alfred Simonis și Loredana Pălălău, arhitecta șefă a județului. „Noi asigurăm tot ce ține de infrastructură până acolo, respectiv accesul, drumurile, utilitățile – rețelele de apă/canal, documentația necesară, autorizațiile de construire, iar de restul se va ocupa proprietarul terenului, adică CJ Timiș”, declara pentru Sursa de Vest, Dan Vîrtosu.
Contactat, primarul de Giroc nu mai dorește să ofere informații despre proiect și ne trimite la consiliul județean, proprietarul terenului. „Dacă va fi făcută, vom fi foarte bucuroși că se face așa o investiție mare în comuna noastră”, s-a rezumat să declare, de această dată, primarul comunei Giroc, Dan Vîrtosu.
Nici CJ Timiș nu comunică mai mult. „După stabilirea bugetului administrației județene și în contextul anunțării planului de investiții pentru 2025, președintele Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis, va susține o declarație publică, în care va aborda și subiectul investițiilor din localitatea Giroc”, a declarat Loredana Lungu, purtătorul de cuvânt al CJ Timiș.
CJ Timiș deține teren la intrarea în Giroc, în zona fostei unități militare. În 2019, în timpul administrației Dobra, consilierii județeni au aprobat predarea terenului de aproximativ 9,5 hectare către Compania Națională de Investiții pentru construirea unei săli polivalente cu 16.000 de locuri. „La momentul acela, era singura locație pretabilă pentru o astfel de investiție. CJ Timiș deține proprietatea acelui teren”, a declarat Călin Dobra pentru expressdebanat.ro.
Călin Dobra mai spune că, la acea vreme, niciun investitor privat nu s-a arătat interesat să dezvolte un proiect sportiv acolo. „Dacă ar fi venit, avea toată deschiderea din partea mea. Administrația pune la dispoziție terenul. Ar fi benefic să vină să construiască, e de viitor, privatul să investească și să administreze”, a mai explicat Dobra.
Proiectul nu s-a concretizat, după anii de contre între autoritățile locale și cele județene cu privire la locul în care să se construiască o sală polivalentă – Giroc sau Timișoara. Până la urmă, CNI a ales Timișoara pentru această investiție, pe Aleea FC Ripensia nr. 37-35; consilierii locali au și aprobat predarea amplasamentului către CNI. În 2024, proiectul era în faza elaborării documentației, abia cu un studiu de prefezabilitate finalizat.
CITEȘTE ȘI: Licitația pentru noua sală polivalentă a Timișoarei ar putea fi lansată la anul
Și administrația Nica a avut în vedere valorificarea terenului de la Giroc. Fără a concretiza ceva.
„Și noi am avut aceeași dorință, să facem acolo, pe spațiul pe care îl avem, ceva legat de sport. În același timp, ne gândeam să nu aglomerăm o zonă deja foarte aglomerată. Trebuie să facem studiile necesare, din punct de vedere a circulației, ca orice investiție care vine în zonă să nu genereze trafic suplimentar, să congestioneze zona și mai mult. Dar e o idee bună aceea de a folosi acel teren al județului pentru o astfel de investiție. E un PUZ care dă zonei posibilitatea de realizare de bază sportivă”, a spus și Alin Nica, fostul președinte al CJ Timiș, pentru expressdebanat.ro.
Omul de afaceri Ion Țiriac a manifestat un interes constant pentru investiții în județul Timiș, în ultimii 20 de ani.
În 2005, Goldale Real Estate, o companie deținută de grupul Țiriac, a achiziționat fostul abator al Timișoarei și terenul aferent de aproximativ 50.000 mp. Intenția inițială a fost de a ridica pe bulevardul Eroilor de la Tisa un mall, proiect care a primit autorizația de construire în 2008. Planul a fost însă abandonat, în 2020 compania exprimându-și intenția de a dezvolta, pe același teren, un complex imobiliar mixt.
Proiectul este, la această dată, în faza de elaborare a planului urbanistic zonal. Urmează emiterea avizului arhitectului-șef al Timișoarei. Dacă avizul va fi unul favorabil, toată procedura tehnică a documentației de urbanism se închide, iar proiectul poate intra pentru aprobare în consiliul local. De la aprobarea în plen, PUZ-ul trebuie activat de investitor în cel mult trei ani.
Omul de afaceri a mai deținut terenuri în Timiș la Dumbrăvița. În 2019 a vândut către Ikea România un teren de 8 hectare pe care s-a ridicat magazinul deschis pentru public la 8 iunie 2023. În 2022, Țiriac Imobiliare a vândut către Dedeman un alt teren, de 14,5 hectare, în aceeași zonă. Tot în 2022, Țiriac anunța intenția de a ridica blocuri de locuințe în Timișoara, pe terenuri deținute pe circa 25.000 mp.
Pe domeniul deținut în apropierea satului Ersig, din Caraș-Severin, Ion Țiriac a organizat mai multe partide de vânătoare, inclusiv în 2019. Evenimentele au reunit persoane influente din Europa, care au sosit cu avioane private pe aeroportul din Timișoara. La vânătoarea din 2019, s-a scris că au fost împușcați peste 100 de mistreți, iar carnea a fost donată unor cantine sociale din județ.
Ion Țiriac ocupă locul 2 în topul celor mai bogați români în 2024, potrivit Forbes România, cu o avere estimată la 11 miliarde de lei. Grupul care îi poartă numele înglobează peste 40 de companii în diverse domenii precum bancar, al asigurărilor, imobiliar, energie și auto.
(Foto: www.playsport.ro)