Invenții și magie la Muzeul de Artă Timișoara. Se deschide expoziția Victor Brauner, cea mai mare din Europa de Est dedicată artistului român

brauner 5

Cea mai importantă expoziție din Europa de Est, dedicată suprarealistului român Victor Brauner, se deschide, la Timișoara. Acesta este primul mare eveniment organizat în anul în care orașul de pe Bega deține titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Muzeul de Artă din Timișoara găzduiește o expoziție-eveniment în anul titlului Capitalei Europene a Culturii. „Victor Brauner: invenții și magie” este cea mai importantă expoziție din Europa de Est dedicată artistului. Va fi deschisă publicului din 17 februarie și include zeci de lucrări – picturi, desene, sculpturi și obiecte reprezentative pentru Victor Brauner. Jumătate din lucrările semnate de artistul român expuse la Muzeul de Artă din Timișoara provin de la Centrul Pompidou din Paris, restul – din alte muzee din România și Franța sau colecții private.

brauner 1

„Victor Brauner a ajuns la Timișoara. El se constituie într-o efigie a diasporei românești care este recuperată în România, în Timișoara și opera lui adusă aici în această formulă reprezintă o fereastră deschisă spre oportunitatea de a colabora cu muzee de talie internațională cum este Centrul Pompidou. Desigur, această ecuație nu ar fi fost posibilă fără finanțatorul principal care este Consiliul Județean Timiș, care a investit substanțial, aproximativ 1,5% din bugetul anului acestuia în infrastructura muzeului. Totodată, expertiza partenerilor noștri, Fundația ArtEncounters, Institutul Francez și toate forurile diplomatice au concurat la realizarea acestui obiectiv. De asemenea, o serie de parteneri, sponsori, voluntari, studenți care s-au implicat în realizarea expozițiilor permanente, remodelate și reprezentate publicului într-o formă foarte dinamică și foarte actuală. Toate aceste lucruri atestă faptul că avem de-a face cu o experiență inedită pentru România, pentru Europa, care este într-adevăr reprezentativă și iconică pentru Timișoara și pentru România.”, a declarat Filip Petcu, directorul Muzeului Național de Artă Timișoara.

brauner 4

Expoziția este co-organizată de ArtEncounters și Consiliul Județean Timiș.

„Este o întoarcere simbolică acasă pentru Victor Brauner, un important artist român, care a trăit ulterior și a activat în Franța, dar el a fost în anii 20-30 unul din stâlpii avangardei bucureștene, după care se alătură mișcării surealiste a lui André Breton și devine acolo unul dintre artiștii importanți a acelei mișcări. Este un artist prezent în marile muzee din lume, în marile retrospective ale suprarealismului. Ne bucurăm foarte mult că el se întoarce în România, că în sfârșit are loc această primă retrospectivă adevărată a lui Victor Brauner și la noi. Ne bucurăm că ea se întâmplă în acest context frumos pentru Timișoara, proiectul Capitală Culturală, și credem că astfel de artiști istorici, artiști de patrimoniu trebuie descoperiți sau redescoperiți de publicul larg, alături de alți artiști tineri pe care cu siguranță îi vom descoperi în alte proiecte în timpul acestui an. Este prima retrospectivă și în România și în Europa de Est.”, a declarat Ovidiu Șandor, președintele Fundației Art Encounters.

Investiții importante în securitatea muzeului special pentru anul titlului

Muzeul de Artă a avut parte de investiții majore în tot ce înseamnă securitatea instituției culturale. CJT a investit peste 2 milioane de euro ca să poată primi și menține în siguranță exponatele.

„(…) Investițiile de peste două milioane de euro pe care Consiliul Județean Timiș le-a făcut în Muzeul de Artă Timișoara au făcut din această instituție cea mai adaptată din regiunea noastră, dacă nu de pe un areal mai larg, pentru a putea găzdui astfel de evenimente. Ambiția noastră este să includem Muzeul Național de Artă Timișoara în circuitul muzeelor europene de prestigiu care pot organiza expoziții internaționale.”, a declarat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

„S-a investit foarte mult în partea de securitate, au fost investiții etapizate, de la audituri, la schimbări de echipamente ca să putem funcționa. Acum un an și jumătate când am preluat mandatul nu funcționa nimic, s-a refăcut întregul sistem de securitate, antiefracție, control acces, sistemul de detecție și stingere a incendiilor, toată climatizarea pe etajul 2, acolo unde a fost posibil, și iluminatul este calibrat la cele mai moderne standarde care permit o valorificare corespunzătoare și cât se poate de eficientă a exponatelor din colecția Muzeului de Artă, dar și a muzeelor și partenerilor care ne-au împrumutat lucrările pentru expoziția Victor Brauner.”, a spus Filip Petcu.

Victor Brauner este de loc din Piatra Neamţ şi a fost una dintre figurile emblematice ale avangardei bucureştene în anii 1920. În 1933 s-a alăturat mişcării suprarealiste, iar în 1938 s-a mutat definitiv la Paris.

„Invenții și magie” poate fi vizitată, la Timișoara, din 17 februarie și va rămâne deschisă până la finalul lunii mai.  Expoziția are va avea și un catalog în română și în engleză, în care se regăsesc specialiști români și străini.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/