Inventariere de urgență! Municipiul Lugoj și-a verificat capacitatea de alarmare și adăpostire a populației în caz de dezastru

buncar lugoj
1000x100 Cuib de vise 1000x100

Teama de o conflagrație care s-ar putea extinde a declanșat starea de alertă pe teritoriul României, astfel că autoritățile încearcă să-i facă pe oameni să înțeleagă semnificația de alarmare a populației, care sunt tipurile și cât durează fiecare sunet acustic.

Conform specialiștilor din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, semnalul „alarmă aeriană” se compune din 15 sunete a câte patru secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Semnalul „alarmă la dezastre” se compune din cinci sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Semnalul „prealarmă aeriană” se compune din trei sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. Semnalul „încetarea alarmei” se compune dintr-un sunet continuu de aceeași intensitate cu durata de două minute. Alarmarea presupune transmiterea mesajelor sau semnalelor de avertizare a populației despre iminența producerii unor dezastre sau a unui atac aerian. Aceasta se realizează de autoritățile administrației publice centrale sau locale, după caz, prin mijloace specifice pe baza înștiințării primite de la structurile abilitate.

„În Lugoj avem nouă sirene funcționale, toate cu puterea de 5 kilowați. Acestea sunt amplasate la gară, la Liceul «Valeriu Braniște», la Liceul «Coriolan Brediceanu», pe splaiul Campionilor, pe strada Țesătorilor, la Filatură, în Micro 1 – pe strada Olari, pe strada Huniade și în cartierul Mondial Bocșei. Au mai fost trei, la ITL, Moara Clară și fostul Siloz, dar au fost desființate”, ne-a spus Aurel Mustață, inspector de protecție civilă în cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Lugoj.

Pătrat portocaliu pe clădirile cu adăposturi de protecție

STPT job 1000x200

Lugojenii mai trebuie să știe că și adăposturile de protecţie civilă din municipiul Lugoj, pentru a fi recunoscute, au inscripționate pe peretele de la intrarea în clădire un pătrat de culoare portocalie având latura de 25 de centimetri şi în interior un triunghi echilateral de culoare albastră având latura de 20 centimetri. Acestea sunt la sediul Butan Gas de pe Str. Timișoarei, nr 129, vizavi de unitățile militare, pe strada Ion Huniade nr. 2, la Universitatea Europeană Drăgan, patru pe str. Ceahlăului nr. 1, la blocul 23, scările A, B, C și D, pe str. Huniade nr. 5 bis, pe str. Eminescu nr. 9, pe str. Timișoarei nr. 27-29, pe Str. Alexandru Astalaș, pe str. Cuza Vodă, nr. 7 și pe str. Memorandului nr. 2.

Trusă specială, pentru situații speciale

Potrivit inspectorilor de la I.G.S.U, în situații speciale sau caz de cutremur este necesară și pregătirea unei truse speciale, care ar trebui să cuprindă câteva lucruri esențiale: apă plată în sticle mici (cam 2 litri de persoană); mâncare, care nu trebuie păstrată în frigider sau care nu trebuie gătită (conserve de fasole, de mazăre, de carne, de pește, fructe, cereale, biscuiți și sucuri, ceai ori cafea, îmbuteliate), mâncare pentru copii; dacă aveți animale de companie nu uitați să le luați mâncare și apă; medicamente și materiale de uz medical personal; medicamente necesare dacă suferiți de boli cronice; analgezice, antiseptice, dezinfectant, plasturi, bandaje, mănuși măști sterile; batiste, șervețele umede, hârtie igienică, haine de schimb, lanternă cu baterii; radio cu baterii; baterii de rezervă; briceag multifuncţional; fluier; busolă și încărcător suplimentar pentru telefon. De preferat este ca trusa sau rucsacul să fie de culoare roșie sau portocalie, pentru a se distinge mai repede la nevoie.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/