Inundaţiile care au afectat judeţul la sfârşitul săptămânii trecute le-ar putea face probleme primarilor din localităţile unde deşeurile menajere ajung direct în albiile râurilor. Comisarii Gărzii de mediu încep de mâine controalele în teritoriu.
În prezent, la nivelul judeţului Caraş-Severin, funcţionează în conformitate cu legislaţia în vigoare doar două depozite, la Oraviţa şi Moldova Nouă. Gestionarea deşeurilor este o reală problemă, astfel că, de cele mai multe ori gunoaiele ajung în mijlocul câmpului sau în albiile râurilor. În cadrul şedinţei Colegiului Prefectural Caraş-Severin de astăzi, prefectul judeţului, Silviu Hurduzeu, a sugerat că, pe lângă precipitaţiile abundente din ultima perioadă, unul dintre factorii care au contribuit la creşterea debitului apelor din judeţ ar fi tocmai deşeurile aruncate la voia întâmplării. „Rugămintea mea către Garda de Mediu este să desfăşoare o serie de controale la albiile râurilor din judeţ. Să nu se înţeleagă că trimit comisarii să împartă amenzi, dar în unele cazuri inundaţiile se produc şi din cauza colmatării apelor cu gunoaie”, a explicat Silviu Hurduzeu.
Comisarul-şef al Gărzii de Mediu, Marius Cârpean (foto), prezent şi el la şedinţă, a precizat că o serie de astfel de controale au fost deja plănuite pentru perioada imediat următoare. „De mâine începem controalele, împreună cu cei de la Apele Române. Situaţia este mai mult decât gravă, e dezastruoasă chiar. Din lipsa banilor, primarii comunelor aruncă gunoaiele pe unde apucă, decât să plătească o firmă care să le transporte”, a afirmat Marius Cârpean.
Totodată, în cazul în care vor mai exista atenţionări de Cod Galben de inundaţii, primăriile din judeţ vor primi şi vizita oamenilor legii. „Am solicitat colegilor de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Caraş-Severin să desfăşoare controale legate de permanenţa la sediile primăriilor. Ne referim strict la perioada când sunt anunţate coduri”, a mai spus prefectul de Caraş-Severin.