Întrecere pentru salvarea Festivalului Internațional de Literatură. Și primăria, și CJT vor să îl finanțeze

După ce Primăria Timișoara, prin Centrul de Proiecte, a respins finanțarea Festivalului Internațional de Literatură, liderii politici ai administrației locale și județene se întrec în „salvarea” proiectului. Dominic Fritz caută alte surse de finanțare pentru proiectul cultural, iar Alin Nica promite bani din programul Timcultura, pe care CJ Timiș îl lansează în 2 mai. 

Primarul Dominic Fritz se declară surprins de decizia juriului Centrului de Proiecte. Așa că administrația caută alte soluții de finanțare pentru acest proiect, spune Dominic Fritz.

„Bineînțeles că Timișoara trebuie sa susțină al său Festival Internațional de Literatură. Cu foarte puțini bani și multă pasiune a reușit să devină un reper în peisajul cultural chiar și dincolo de granițele României. Am discutat cu mai multe instituții de cultură din subordinea primăriei pentru a identifica o soluție de finanțare și găzduire pentru FILTM. Nu am niciun dubiu că o vom găsi.”, a scris Dominic Fritz pe Facebook.

Primarul laudă totuși activitatea Centrului de Proiecte, despre care spune că a implementat criterii clare, cu evaluări independente, în locul unui „sistem de alocări decise politic, discreționar și netransparent”.

„Este inevitabil, ca în orice proces competitiv cu resurse limitate, să existe nemulțumiri și dezbateri aprinse despre punctajele obținute și criteriile aplicate, despre cine a reușit sa obțină finanțare si cine nu, despre cine «merită» și cine nu. E normal să producă dezamăgiri. Eu cred că aceste discuții despre cum să prioritizăm și să alocăm bani publici pentru cultură trebuie duse cu toate dilemele puse pe masă.”, a mai scris Fritz, anunțând totodată că va organiza o dezbatere, în luna mai, cu tema finanțării culturii.

„Eu cred că operatorii culturali nu au nevoie de mila primarului Dominic Fritz”

Pe de altă parte, în rol de salvator se poziționează și CJ Timiș. Luni, în 2 mai se va lansa Timcultura, programul de finanțare al CJT prin care organizațiile culturale pot accesa fonduri nerambursabile. Alin Nica spune că programul va fi o soluție pentru „mai mulți operatori culturali care au pierdut finanțarea de la Centrul de Proiecte al Primăriei Timișoara deoarece acolo se pare că nu sunt punctate aspecte importante precum impactul în comunitate, calitatea unui eveniment, anvergura sau tradiția sa.”

„Cum să nu fie eligibil un proiect care a adus în Timișoara, timp de 11 ani, autori de talie internațională, unii prezenți pe lista candidaților la premiul Nobel? Ce fel de viziune și a cui viziune implementează Centrul de Proiecte? Despre ce transparență vorbim când Centrul de Proiecte respinge o contestație argumentată, dar primarul oferă o alternativă în afara evaluării, doar pentru cei care, exasperați de nedreptatea suferită, au luat o poziție publică? Ce se întâmplă cu ceilalți operatori culturali ale căror contestații au fost ignorate? Unde se face adevărata evaluare a proiectelor, în Comisia de selecție sau în funcție de numărul de like-uri strânse pe Facebook? Eu cred că operatorii culturali nu au nevoie de mila primarului Dominic Fritz aflat sub presiunea publicului, ci de o evaluare corectă. Centrul de Proiecte, coordonat de primar, instituție care a aruncat la coșul de gunoi Festivalul de Literatură, este viitor mecanism de implementare care va hotărî unde merg mulți bani din Programul Timișoara, Capitală Europeană a Culturii.”, a scris Alin Nica pe Facebook.

Centrul de Proiecte a argumentat respingerea finanțării pentru FILT prin faptul că aplicația nu a prevăzut activități educative în școli sau cartiere care să deschidă evenimentul cultural spre comunitate și spre grupurile vulnerabile.

CITEȘTE ȘI: Cel mai important festival de literatură din vestul țării, fără finanțare din partea Centrului de Proiecte al Timișoarei

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/