Cifra de afaceri, sub media pe țară!

explo 1000x200

Cifrele care indică situația economică a județului sunt de speriat. Într-o țară care se zbate să se mențină în grafic atunci când vine vorba de economie, județul Caraș-Severin se chinuie să nu moară de foame.

Aflat puțin peste județul Mehedinți, Caraș-Severin se situează pe ultimul loc pe regiunea de vest. La nivel național, din cele 42 de județe care completează harta țării, județul se încadrează pe un rușinos loc 39, cu o economie aflată pe patul de moarte. Faptul că județul reprezenta un centru economic de bază cu zeci de ani în urmă nu mai cântărește nimic în fața ruinelor industriale și a buzunarelor cărășene prin care bate vântul.

Caraș-Severin are afaceri în medie de doar cinci miliarde de euro pe an, o valoare de aproape zece ori mai mică decât cifrele la care se ridică afacerile din zonele mai înstărite ale țării. De exemplu, Argeșul, Timișul, Brașovul sau Prahova adună împreună o valoare de 47 de miliarde de euro anual. Campioane pe lista economică a țării se află Bucureștiul și Ilfovul, cu afaceri în valoare de 100 de miliarde de euro, cifre de zeci de ori mai mari decât umilele valori cărășene.

Suntem într-o zonă destul de precară din punct de vedere economic, nu mai merge nimic. Suntem la coada listei, din 42 de județe nu reușim să ne încadrăm decât pe locul 39 și aici excludem administrația locală, învățământul, sănătatea. Avem un parc industrial părăsit printre bălării”, a explicat Petru Buzzi, președintele Camerei de Comerț Caraș-Severin.

În peisajul dezolant în care județul se zbate, un număr de 5.300 de firme înscrise se chinuie să se mențină la suprafață. Cifra de afaceri a județului nu trece cu mult peste un miliard de euro, cu o situație mai roz decât cel mai codaș județ, Mehedințiul, acolo unde nu mai există decât puțin peste 4.000 de companii.

CITEȘTE ȘI: JUDEȚUL SE AFLĂ LA COADA LISTEI NAȚIONALE ATUNCI CÂND VINE VORBA DE EXPORTURI ȘI IMPORTURI!

Chiar dacă județul Caraș-Severin se află la coada clasamentului economic pe județe, situația nu este una izolată, având în vedere faptul că aproape jumătate din țară se zbate să trăiască, cu o cifră de afaceri care cu greu atinge 1,5 miliarde de euro. Cel mai scandalos este faptul că ceea ce nu reușesc județe întregi să atingă reprezintă, în multe cazuri, cifra la care ajung afacerile unei singure companii de succes.

banner 970 x 250