„Vom încerca să facem caransebeșenii fericiți!”

explo 1000x200

Municipiul Caransebeș s-a bucurat de prosperitate în anul trecut, an dificil pentru orașele țării. La începutul unui nou an și al unui nou capitol, primarul orașului, Marcel Vela, explică planurile sale pentru menținerea și chiar creșterea nivelului de fericire și împlinire al locuitorilor.

Domnule Vela, a trecut un an deloc ușor pentru administrațiile locale. Cum ați caracteriza 2013 din postura de edil-șef al orașului Caransebeș?

M. V. : 2013 a fost un an bun. Am avut multe realizări pe plan edilitar, sportiv și financiar.

 O problemă cu care s-a confruntat orașul în anul trecut a fost închiderea șoselei de centură. Deși contestată de unii, măsura impusă de administrația locală ce prevede taxa pe camion a permis adunarea unor fonduri. Sunt acestea suficiente pentru repararea drumurilor?

M. V : Am demarat proiectul de reparație capitală a traseului, Consiliul Local a aprobat documentația tehnico-economică și în primăvară vom demara lucrările de reparații.

Orașul Caransebeș a beneficiat în acest an de o serie de proiecte pe fonduri europene. Unul dintre cele mai importante a fost cel pentru modernizarea spitalului. Ce îmbunătățiri s-au adus?

M. V. : Suntem în faza de licitații pentru achiziții. Spitalul se va moderniza cu următoarele echipamente medicale:

–      angiograf multifuncţional,

–      mamograf digital,

–      aparat radiologie dentară panoramică,

–      aparat radiologie dentară retroalveolară,

–      aparat developare clasică automat,

–      imprimantă profesională pe film diagnostic,

–      C-arm mobil,

–      aparat grafie digitală dispensar TBC,

–      aparat grafie digitală în urgenţă,

–      sistem printare pe hârtie,

–      staţie pacs de mare capacitate,

–      detector digital pentru aparat roentgen clasic,

–      aparat rezonanţă magnetică nucleară.

 În ultimii ani toți marii investitori din județ se concentrează în jurul municipiului pe care îl conduceți. La capitolul investitori privați, ce noutăți a adus anul 2013 pentru oraș?

M. V. : Am eliberat autorizația  de construire pentru fabrica de peleți realizată de Globernica din Elveția și documentele pentru acordarea facilităților la un nou parc fotovoltaic pe o suprafață de 7 ha.

     Tot o reușită care crează noi locuri de muncă este și înființarea noii unități militare de aviație prin efortul Ministerului Afacerilor Interne, al Consiliului Județean și al Consiliului Local.

V-ați propus o serie de proiecte pe care să le realizați în anul trecut. Ați reușit să le implementați pe toate și să le duceți la bun sfârșit?

M. V. : Sunt unele proiecte pe care nu le-am finalizat, deși avem proiect, avem bani, am făcut și licitație,  pentru că nu s-a calificat niciun constructor și trebuie reluată licitația sau pentru că nu au fost afișate în timp util anunțurile de cei care administrează la București site-ul de achiziții electronice sau, iată, acum pentru că nu ne mai permit  condițiile meteo. Dar acestea se reportează pentru primăvară și le vom realiza în 2014.

 Începutul acestui an e marcat de descentralizarea administrației publice. Cum va fi resimțită această reorganizare a instituțiilor de către locuitorii gugulani?

M. V. : Eu zic foarte sigur că bine. Sunt multe activități sau instituții care sunt mai aproape de cetățean decât de București și acest lucru nu poate fi decât benefic.

Care sunt cele mai importante proiecte pe care le-ați gândit pentru Caransebeș în 2014?

M. V. : Strategia noastră este să dezvoltăm Caransebeșul și să creăm noi locuri de muncă. Proiectele în derulare sunt cele cu reabilitarea drumurilor agricole, dotările pentru situații de urgență, amenajările și dotările de la spital și cele de cultură și mediu transfrontaliere, toate cu fonduri europene. Mai avem cele de infrastructură, cum ar fi schimbarea rețelei de canal menajer și construirea unei noi stații de epurare, reabilitarea integrală a tronsonului afectat de traficul greu și achiziția de autobuze noi pentru transportul în comun. Sper să reîncepem amenajările la campusul de la C.D. Loga și reabilitarea cinematografului. Pe lângă aceste proiecte mari, le vom derula pe cele obișnuite: de amenajări stradale, pietonale și rutiere, reabilitarea școlilor, schimbarea la toate grădinițele a dotărilor vechi. Vom continua cu atragerea investitorilor, vom păstra toate evenimentele culturale, vom promova echipa de fotbal în Liga a II- a, vom  demara activitatea aviatică pe aeroport și vom încerca mereu să facem caransebeșenii mai fericiți.

banner 970 x 250