“Fotbalul nu era pentru jucătorii de la Reşiţa pe primul plan”

Noul tehnician din Valea Domanului a acordat cotidianului online Express de Banat un interviu în care vorbeşte despre ceea ce a găsit la Reşiţa, despre transferuri şi obiectivele sale şi ale echipei în noul sezon.

Domnule Barbu, înainte de toate, de ce aţi ales Reşiţa?

Pentru că Reşiţa înseamnă tradiţie în fotbal, eu am apucat să joc contra CSM-ului în prima ligă, şi cu Craiova, şi cu Farul, ştiu că aici sunt iubitori de fotbal, era mult entuziasm atunci, plus legătura mea destul de strânsă cu Bobar. Mi-a fost elev, e un băiat deştept şi văd că se descurcă şi în branşa asta de şef de club. De vreo doi ani am tot fost în tatonări, a vrut să mă aducă la Reşiţa, şi iată că acum s-a întâmplat.

leader board 728 x 90 px

Ce aţi găsit în Valea Domanului? Sunteţi mulţumit de lot, de condiţii?

Am evaluat lotul, era destul de slab numeric şi valoric, dar deja sunt vreo şapte transferuri şi trebuie să creştem în calitate, în valoare. Sunt jucători cu care am mai lucrat la U Cluj, la Deva, în liga a doua, sunt destul de tineri şi au potenţial. La ora asta sunt 11-12 jucători care pot face ceea ce ne propunem şi mai sunt câţiva copii care vin din urmă. Cred că unul sau doi jucători vor mai veni, pentru că e un campionat destul de lung, pot apărea cartonaşe, accidentări. Condiţiile de antrenament sunt foarte bună, avem o bază sportivă bine pusă la punct, mai ales că acum se amenajează un teren sintetic.

S-au făcut multe schimbări la nivelul lotului de jucători. De cât timp aveţi nevoie pentru a lega o echipă?

Începerea campionatului s-a amânat, ceea ce ne avantajează. Jucătorii pe care i-am adus ştiu care sunt cerinţele mele, ce vreau de la ei şi atunci nu va fi foarte greu. O luăm treptat, am început seria meciurilor amicale, iar miercuri avem meciul de cupă cu echipa din Lupac. Mă interesează să mergem mai departe, să integrăm jucătorii, să avem cât mai multe meciuri.

Aveţi un sistem preferat sau aşezaţi echipa în teren în funcţie de jucătorii avuţi la dispoziţie?

Întotdeauna mă adaptez în funcţie de caracteristicile jucătorilor, de ceea ce am găsit în lot. Mie îmi place să joc 4-4-2, acel sistem cu un vârf împins, pivot, şi un al doilea vârf după el, dar au fost momente în care nu am avut aşa ceva şi am jucat cu un singur vârf şi cinci la mijloc.

Fotbaliştii reşiţeni s-au remarcat de multe ori în afara terenului. Sunteţi cunoscut ca un antrenor care impune o disciplină de fier, credeţi că vor fi probleme?

Nu sunt un tip care face armată cu jucătorii, dar programul trebuie respectat. Când sunt liberi pot face ce vor, dar când ne apucăm de muncă trebuie să ne facem treaba. În general nu tolerez actele de indisciplină. Am avut deja un incident minor, un jucător se plimba prin oraş în orele de odihnă. L-am scos deocamdată din lot, dacă vrea să se integreze e bine, dacă nu, va pleca. E vorba de Costescu, un jucător bun, puternic, dar care are câţiva ani de când e aici şi s-a cam plafonat. Eu încerc să schimb şi gândirea, percepţia, iar dacă voi reuşi e foarte bine. Fotbalul nu era pentru ei pe primul plan şi asta se va schimba cât sunt eu aici.

Suporterii îşi fac mari speranţe pentru noul sezon. E promovarea un obiectiv realist?

Voi schimba menatalitatea lor, viziunea şi sper să fim spectaculoşi, să aducem lumea la stadion. Eu mă implic total, chiar şi terenul avea unele probleme, dar rezolvăm totul din mers. Aş vrea să schimb ceva, aş vrea să fim în primele trei la finele turului, să vedem atunci ce culoar avem, dacă putem împinge echipa spre promovare. În iarnă s-ar mai putea face achiziţii, am putea face o pregătire foarte bună, important e să fim în primele trei la jumătatea campionatului.

S-au făcut schimbări şi la centrul de copii şi juniori. Sunt tineri care pot face pasul către echipa mare în viitorul apropiat?

Sunt deja jucători de la juniorii A şi B pe care i-am băgat la meciurile amicale, dar nu au rezistat. Sunt alte cerinţe la echipa mare, nu au rezistat fizic. Voi merge la jocurile lor, plus, odată pe săptămână, vom face antrenament cu cei mai valoroşi dintre ei. Acum a venit un profesor la centru, care văd că e foarte preocupat şi sper să colabărăm bine, să facem treabă.

Vă mulţumesc!