Liberalul Gheorghe Românu, primarul reales al Aninei, a dialogat cu Express de Banat despre alegerile locale, despre cei patru ani de mandate care tocmai s-au încheiat, dar și despre intențiile sale pentru următorii patru ani.
Domnule Românu, ați câștigat un nou mandat la pas. Ce credeți că i-a determinat pe anineni să vă voteze într-un număr așa mare?
Activitatea mea de patru ani de zile la cârma Primăriei Anina. Am mers pe ideea de a rezolva problemele cetățenilor, în special prin ridicarea nivelului de trai, în sensul că în patru cartiere am rezolvat problema alimentării cu apă, am reabilitat coloana de canalizare în Steierdorf, am finalizat stația de epurare. Pe lângă aceste nevoi, cred că au mai contribuit și activitățile din domeniul culturii, sportului, dezvoltarea turismului etc.
Care era situația bugetului local în 2012 și cum arată el după patru ani în care ați gestionat banul public?
În 2012, în bugetul local am avut o gaură de 55 de miliarde lei vechi, sumă ce reprezenta datoriile Primăriei Anina către diverși furnizori. Asta în contextul în care bugetul anual al orașului Anina este de 26 de miliarde lei vechi, și aici mă refer la bugetul de alocat pentru funcționarea administrației publice, fără salariile funcționarilor publici și cadrelor didactice. Deci, cam două bugete ale orașului aveam datorii. În patru ani de mandat am reușit să achităm aceste datorii, iar la momentul de față nu mai avem nicio datorie.
În Consiliul Local, cum este situația distribuirii mandatelor?
În Consiliul Local, am obținut 8 mandate din 15, deci avem majoritatea simplă, însă sper să-i cooptăm și pe cei de la UNPR, care au două mandate, pentru a reuși să avem și cele două treimi necesare pentru a trece proiectele de hotărâre cu privire la patrimoniu.
În mandatul trecut cum au stat lucrurile în Consiliul Local Anina?
În mandatul ce tocmai s-a încheiat nu am avut probleme cu majoritatea, mai ales după fuziunea PDL-ului cu PNL-ul, atunci când s-a format noul PNL, în sensul de respingere de proiecte de hotărâre. Ceea ce nu am înțeles eu în mandatul 2012-2016 a fost faptul că cei din opoziție, consilierii PSD, s-au opus la orice proiect de hotărâre propus de către noi, fie că era proiect de reabilitare a infrastructurii, fie că era vorba despre atragerea de fonduri europene, consilierii PSD au votat întotdeauna împotrivă, fără a-și motiva votul.
Păstrați echipa de la primărie, în sensul că veți face echipă tot cu actualul viceprimar Dorinel Ungureanu.
Am avut o colaborare fructoasă în mandatul ce tocmai s-a încheiat cu viceprimarul Dorinel Ungureanu, am făcut o echipă competitivă în administrarea orașului, iar toate aceste lucruri nu mă pot face decât să păstrăm acestă colaborare și să continuam muncă începută în 2012, deoarece mai avem multe proiecte de implementat în orașul nostru.
Ce proiecte le propuneți aninenilor în următorii patru ani?
Sunt proiecte pe care le-am demarat acum un an de zile, sunt proiecte atât de infrastructură, cât și de reabilitări ale unor clădiri industriale sau de muzeu. Sunt proiecte în derulare și dorim să le finalizam. Aceste proiecte vor aduce bani în oraș și vor crea locuri de muncă.
Proiectele sunt finanțate din bugetul local sau din fonduri europene?
Proiectul ce privește înființarea muzeului de la Puțul 1 este în faza de obținere de avize și este finanțat din fonduri europene, iar proiectele ce vizează finalizarea infrastructurii de apă și canal, și aici dorim să includem și racordurile cetățenilor, sunt din fonduri de la bugetul Consiliului Local. Pe viitor dorim să valorificăm potențialul resurselor din zona noastră, și aici mă refer la vânzarea cărbunelui din zonă pentru a putea să reinvestim sumele generate din această activitate în infrastructura orașului. De asemenea, avem o cantitate considerabilă de piatră concasată și am dori ca aceasta să fie pusă pe străzile unde încă se lucrează la infrastructura de apă și canal, astfel să facem o economie la bugetul local.
Cum vedeți dezvoltarea Aninei în următorii ani?
Văd dezvoltarea Aninei prin crearea locurilor de muncă suficiente care să fie ocupate de cei 50-60 de elevi ce termină liceul din Anina în domeniul industrial. În paralel, ne dorim scoaterea Aninei din anonimat prin promovarea atracțiilor turistice din oraș și împrejurimile lui.
Dezvoltarea turismului în zonă va fi una dintre prioritățile dvs. și în mandatul următor? Cum s-a dezvoltat turismul în ultimii patru ani și cum îl vedeți peste alți patru ani?
În ultimii patru ani de zile s-au construit în jur de cinci pensiuni în Anina, care, prin Centrul de Informare Turistică, au început să fie promovate și totodată incluse în circuitul turistic prin demersurile făcute de către Asociația Munții Aninei. În ultimii ani, Anina a fost vizitată de foarte mulți turiști, mai ales că am refăcut mare parte din traseele turistice, atât cele pentru biciclete, cât și cele pentru cei care doresc să le viziteze pe jos. Avem deja și ghizi pregătiți pentru a-i informa cât mai bine pe turiști. Sunt demersuri care nu s-au văzut imediat, dar sunt convins că-n următorii ani Anina va fi un oraș unde turismul va ocupa un loc de cinste pe agenda agențiilor de turism.
Alegerile pentru desemnarea președintelui Consiliului Județean au intrat în prelungiri. Cât de mult va conta pentru Anina numele președintelui sau partidul care va conduce județul în următorii patru ani?
Lăsând la o parte faptul că sunt membru PNL, consider că cel mai potrivit ar fi Marcel Vela și vă spun și de ce. În primul rând, Vela și-a asumat această funcție încă de la bun început și a renunțat la Primăria Caransebeș, deși avea posibilitatea să candideze pentru ambele funcții. Nu a făcut-o, ceea ce însemnă că și-a asumat această funcție. În al doilea rând, Marcel Vela a venit cu un proiect de a administra județul, cu puncte concrete și proiecte realizabile. De partea cealaltă, PSD-ul a zis în campanie că merge pe mâna lui Mocioalcă, iar după ce a câștigat la câteva sute de voturi alegerile, a schimbat candidatul la funcția de președinte. Toate aceste schimbări și promisiuni neonorate mă fac să cred că cei de la PSD au dat dovadă de neseriozitate.
Vă mulțumim!