INTERVIU cu directorul AJOFM

Domnule Caius Isac, cum aţi descrie piaţa forţei de muncă din Caraş-Severin, la momentul actual?

Piaţa forţei de muncă la momentul actual este într-o schimbare rapidă, locurile ocupându-se într-un timp relativ scurt, deoarece numărul posturilor vacante şi numărul persoanelor în căutarea unui loc de muncă sunt invers proporţionale. Locurile de muncă sunt foarte puţine, iar numărul celor care doresc să le ocupe este foarte mare.

Există vreo strategie la nivel de județ privind reducerea ratei șomajului?

Toate acţiunile întreprinse de către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Caraş-Severin au drept obiectiv prioritar reducerea şomajului, mai ales în rândul grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii. Aici îi amintesc pe şomerii de lungă durată, tineri proveniţi din instituţii de ocrotire socială, tineri absolvenţi, persoane cu handicap, persoane în vârstă de peste 45 ani sau şomeri unici întreţinători ai familiilor monoparentale. De asemenea, am intensificat vizitele la agenţii economici pentru identificarea locurilor de muncă vacante, în vederea oferirii unor oportunităţi de angajare persoanelor care doresc să-şi găsească sau să-şi schimbe locul de muncă. Dorim să avem o colaborare mai strânsă cu agenţii economici, pentru a identifica oportunităţile de angajare, atât pe termen scurt, cât şi pe viitor.

Care este rata șomajului la nivel de județ? Dar la nivelul municipiului Reşiţa?

Rata şomajului înregistrată în Caraş-Severin, în primele patru luni ale anului 2013, a urmat o curbă descendentă, fiind apropiată de rata şomajului la nivel naţional. Dacă la finele lunii ianuarie rata şomajului era de 5,89 la sută, la sfârşitul lunii aprilie aceasta a scăzut la 5,39 la sută, cu doar 0,10 puncte procentuale mai mare decât rata şomajului pe ţară. La Reşiţa avem, în prezent, 1.331 de şomeri, disponibilizările de la UCM Reşiţa neafectând în mod pregnant rata şomajului. Am preluat dosarele, pentru a beneficia de indemnizaţie de şomaj, de la un număr de 211 persoane din cele 222 disponibilizate care aveau dreptul la indemnizaţia de şomaj. De asemenea, am suplimentat personalul agenţiei pentru prelucrarea dosarelor de şomaj, în aşa fel încât şomerii să beneficieze de indemnizaţie cât mai repede.

Piața muncii din Caraş-Severin duce lipsă de personal? Dar de specialiști? 

Deşi avem locuri de muncă puţine şi un număr mare de şomeri, nu reuşim să ocupăm locurile de muncă în totalitate tocmai din cauza faptului că în evidenţele noastre nu se regăsesc şomeri cu calificările cerute de către agenţii economici. Este adevărat, din păcate ducem lipsă de specialişti, în special sudori, strungari şi lăcătuşi.

Se mai organizează cursuri de recalificare? Ce feed back au acestea și în ce măsură sunt interesați oamenii de ele?

Cursuri de calificare organizăm în fiecare an pentru că urmărim sporirea şanselor de angajare ale şomerilor. De exemplu, în acest an am derulat opt cursuri de calificare începute anul trecut şi am demarat alte opt cursuri de calificare în meserii solicitate pe piaţa muncii. Persoanele aflate în evidenţele agenţiei pot opta pentru  unul din cele 19 programe de formare profesională pe care noi le organizăm. Dintre acestea amintesc: inspector resurse umane, contabil, electrician înaltă şi joasă tensiune, operator introducere, prelucrare şi validare date. Din păcate, nu toţi oamenii înţeleg acest lucru şi nu doresc să frecventeze cursurile, deşi acestea se acordă gratuit. Ne-am dori ca şomerii noştri să înţeleagă importanţa dobândirii de noi competenţe pentru dezvoltarea lor personală, existând şi posibilitatea de a-şi găsi un loc de muncă imediat, aşa cum este cazul, de exemplu, al şomerilor la cursurile de bucătar sau ospătar, o parte a acestora fiind angajaţi la firmele la care au făcut practică.

Câte persoane și-au găsit un loc de muncă prin intermediul AJOFM (în 2013)?

În primele patru luni ale acestui an au reuşit să-şi găsească un loc de muncă 1.539 de persoane din judeţ, rata de ocupare a locurilor de muncă fiind de 90,68 la sută. În municpiul Reşiţa au fost angajate 327 de persoane. În general, rezultatele noastre sunt bune, dar limitate de locurile de muncă vacante puţine existente la nivelul judeţului Caraş-Severin.

În ce măsură vă confruntați cu criza de personal la instituție?

Numărul de salariaţi ai agenţiei este mic comparativ cu volumul de muncă, dar problemele cele mai mari le avem la punctele de lucru. De exemplu, la Caransebeş şi Anina nu avem personal, fiind suplinit de colegi de la Reşiţa, iar la celelalte puncte de lucru avem doar câte un salariat.

Pe ce segment de vârstă se regăsesc cele mai mari probleme privind integrarea pe piața muncii?

Cei mai mulţi şomeri în evidenţele noastre la acest moment sunt persoanele între 40-49 de ani, urmate de cele între 30 şi 39 de ani, dar, odată cu terminarea anului şcolar, balanţa va fi înclinată spre tinerii absolvenţi. Pentru aceştia, pe lângă indemnizaţia de şomaj şi serviciile de care pot beneficia, noi le oferim şi alte facilităţi: pe de-o parte absolvenţilor, pentru a-i stimula să se angajeze, iar pe altă parte, angajatorilor, sprijinindu-i financiar pe o perioadă de 12 sau 18 luni. Mai mult, elevilor din clasele terminale le oferim sprijin pentru angajare prin acţiunile de informare şi consiliere privind cariera, pe care le efectuăm în şcoli, copiii fiind informaţi despre meseriile cele mai căutate pe piaţa muncii, posibilităţile reale de angajare, precum şi paşii ce trebuie să-i urmeze la terminarea şcolii.

Având în vedere situaţia de faţă, ce planuri aveţi pentru viitorul apropiat?

În perioada următoare ne vom intensifica eforturile pentru implementarea măsurilor cuprinse în „Planul Naţional de stimulare a ocupării tinerilor – 2013”, urmând a organiza în acest an o bursă specială a locurilor de muncă pentru tineri supuşi riscului marginalizării sociale. De asemenea, vom realiza o campanie de informare privind formarea profesională prin ucenicie la locul de muncă şi vom realiza consilierea persoanelor fără educaţie în vederea includerii în Programul „A doua şansă”.

Puteți face o prognoză pentru 2013 în ceea ce privește rata șomajului? Ne așteptăm să crească sau să scadă la nivel de județ?

Nu putem aprecia cu exactitate evoluţia ratei şomajului, aceasta putând fi oscilantă, în funcţie de disponibilizările ce pot apărea în perioada următoare, de înregistrarea în evidenţele agenţiei a absolvenţilor instituţiilor de învăţământ, precum şi de factorii decidenţi ai judeţului care pot crea noi locuri de muncă în diferite domenii: turism, servicii.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/