Intervenții de urgență! 3,2 milioane de lei pentru șapte lucrări vitale împotriva inundațiilor!

ABA Banat ia măsuri cu scopul de a preveni creșterile de debit și nivelurile cu depășiri ale cotelor de apărare de tipul celor produse de fenomenele hidro-meteorologice periculoase din perioada februarie-mai 2019.

Astfel, s-au finalizat șase dintre cele șapte lucrări de prevenire și apărare împotriva inundațiilor, realizate în regim de urgență. Fondurile necesare lucrărilor au provenit de la bugetul de stat și au fost direcționate spre înlăturarea efectelor calamităților naturale produse de inundații în perioada februarie-mai 2019.

Cele șase lucrări finalizate deja au început în luna septembrie a acestui an și sunt situate în bazinele hidrografice ale Bârzavei, Timișului, Sebeșului și Bistrei din județele Timiș și Caraș-Severin. Termenul limită de realizare a tuturor lucrărilor este sfârșitul anului 2019, iar fondurile alocate de Ministerul Apelor și Pădurilor sunt în valoare 3,2 milioane de lei.

Pentru județul Timiș s-au alocat aproximativ 2,8 milioane de lei cu TVA care să acopere execuția a trei lucrări hidrotehnice: „Punere în siguranță dig mal stâng râu Bârzava-amonte pod rutier Partoș din comuna Banloc”, „Refacere consolidare mal râu Timiș-aval de podul rutier din Parța” și „Refacere apărare de mal râu Timiș, intravilan localitatea Lugoj”. Primele două lucrări sunt realizate 100%, în timp ce cea de-a treia urmează a fi finalizată până la mijlocul lunii decembrie.

În ceea ce privește județul Caraș-Severin, s-au primit fonduri de 450.000 mii de lei pentru patru lucrări hidrotehnice, și anume „Regularizare râu Sebeș la Caransebeș”, „Regularizare pârâu Zlagna și pârâu Potoc la Caransebeș”, „Regularizare pârâu Potoc la Caransebeș” și „Refacere consolidare dig mal stâng pârâul Axin la confluență cu râul Bistra din comuna Obreja”. Acestea sunt executate în proporție de 100%.

Prin aceste lucrări s-a urmărit punerea în siguranță a construcțiilor hidrotehnice existente, stabilizarea talvegului și stoparea afuierilor, punerea în siguranță a căilor de comunicație și a rețelelor de utilități, reducerea riscurilor de poluare care pot apărea în timpul inundațiilor, precum și reabilitarea și ecologizarea zonei adiacente malurilor cursurilor.

Lucrările pe care le-am realizat au vizat punctele critice pe care specialiștii noștri le-au identificat în cursul evaluării stării de funcționare a lucrărilor hidrotehnice afectate de codurile hidrologice din perioada 28 aprilie – 4 mai 2019 pentru bazinul hidrografic Banat. În total, au fost consolidate diguri pe 900 metri și maluri pe 250 metri. Am refăcut apărarea de mal pe 600 metri și am asigurat secțiunile de scurgere ale cursurilor de apă. Aceste lucrări protejează locuitorii din Lugoj, Partoș, Parța, Caransebeș și Obreja”, a declarat Titu Bojin, directorul ABA Banat.