Internetul obiectelor devenite ținte pentru hackeri

„Internetul obiectelor” (IOT – internet of things), însemnând gadget-uri conectate la internet, constituie o piață aflată în permanentă creștere, care ar putea deveni mult mai sigură datorită noii legislații propuse în domeniu, informează BBC.

Vulnerabilitățile de securitate care ar putea fi vizate de hackeri au fost găsite în toate categoriile de obiecte regăsite în casele oamenilor în ultimii ani, de la păpuși de jucărie la cuptoare conectate la internet. Noile legi din Marea Britanie ar însemna că astfel de dispozitive ar trebui să vină cu parole unice, spre exemplu. Un expert a declarat că acest lucru constituie un „pas pozitiv” în direcția protecției consumatorilor, potrivit Mediafax.

La sfârșitul anului 2019, vor exista 14,2 miliarde de dispozitive conectate la internet, potrivit analiștilor de piață ai companiei Gartner. Acestea includ televizoare smart, difuzoare inteligente și aparate de uz casnic cu conexiune la internet. Aceste dispozitive devin adesea ținte pentru atacatorii cibernetici, care urmăresc furtul datelor personale, spionarea utilizatorilor sau controlarea, de la distanță, a dispozitivelor, pentru folosirea acestora.

Legislația propusă, lansată de ministrul britanic pentru digital și industrii creative Margot James, ar introduce, de asemenea, un nou sistem de etichetare care să le spună clienților cât de sigur este un produs IOT. Treptat, retailerii nu vor mai putea să vândă produse fără etichete, deși inițial schema va fi voluntară.

Pentru a obține o etichetă și a intra pe piață, dispozitivele IOT trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să vină cu parole unice în mod implicit; să se precizeze în mod clar cât timp vor fi puse la dispoziție actualizările de securitate; să ofere un punct de contact public căruia îi pot fi dezvăluite vulnerabilitățile constatate în materie de securitate cibernetică.

Legile propuse urmează un cod voluntar de practică pentru producătorii de IOT, care a fost publicat anul trecut în Marea Britanie. „Problemele grave de securitate în dispozitivele IOT de consum, cum ar fi parolele pre-setate neschimbate, continuă să fie descoperite – și este inacceptabil că acestea nu sunt fixate de către producători”, a declarat directorul tehnic al National Cyber Security Centre (NCSC) din Marea Britanie, Ian Levy.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/