Anul acesta, pe 17 septembrie când este marcată Ziua Mondială a Siguranței Pacientului, tema stabilită de Organizația Mondială a Sănătății este modalitatea de administrare a medicamentelor, folosirea sigură a acestora. În acest context, mai mulți medici de la Spitalul Județean Timișoara atenționează pacienții cu privire la efectele automedicației.
Odată ajuns la spital, un bolnav parcurge proceduri uneori complexe care să îi sprijine pe medici să stabilească un diagnostic, respectiv tratament cât mai eficient. Însă, deseori, doctorii se confruntă cu poziții mai puțin conciliante ale pacienților care subestimează efectele nocive ale medicamentelor luate fără aviz specializat.
„Un mare pericol este automedicația. Mulți pacienți ajung la noi în situații în care boala este destul de avansată din pricina faptului că își pun singuri un diagnostic și, mai apoi, iau medicamente fără să consulte doctorii. Se pun în situații delicate pentru că, astfel, întârzie momentul depistării bolii în stadiu incipient și își reduc șansa unui tratament curativ. Da, poate că un anumit medicament are efect pe un singur palier de manifestare a bolii și pe termen scurt. Însă, investigațiile amănunțite, aici în spital, nouă ne arată mai multe fațete ale bolii.”, a declarat Alin Cumpănaș, șeful Clinicii de urologie de la SCJUT.
Dacă pacientul colaborează, medicul îi poate da și mai multe date despre medicamentele propuse spre administrare, spune și medicul Adalbert Schiller, șeful secției de Nefrologie de la Județean. El atenționează cu privire la riscurile administrării „după ureche” a unor pastile.
„În momentul de față avem de-a face cu un pacient diferit, ca atitudine și manifestare, față de cel de acum 10, 15 ani. Accesul facil la diverse canale de informare îi conferă pacientului ocazia de a alege informația. Din punct de vedere medical, însă, Internetul nu dă soluții individuale. Or, boala se manifestă diferit de la om la om, fiindcă omul este unic. Sunt pacienți cu o mare rezistență față de soluțiile noastre și invocă, drept argument, ceea ce au citit ei pe Internet. Este o goană după diverse variante, păreri și texte afișate on-line însă doar prin interacțiunea directă, fizică, între pacient și doctor, se ajunge la înțelegerea corectă a unei afecțiuni, a stadiului în care aceasta se manifestă, a tratamentului potrivit și sigur. Numai așa se poate ajunge la încredere și siguranță.”, a explicat profesorul Schiller.
Reclamele la medicamente nu înlocuiesc un consult medical, cu atât mai puțin sfatul unei alte persoane neavizate, atrage atenția și șeful UPU de la Județean.
„Accesul neîngrădit la informație reprezintă un real câștig al societății moderne, dar el trebuie dublat de discernământul nostru în ceea ce privește calitatea sursei de informare sau veridicitatea conținutului. Referitor la informațiile medicale, mai ales la cele legate de utilizarea diferitelor medicamente, această problemă devine critică pentru că medicamentele utilizate fără recomandare medicală pot face mult rău, fie prin efectele adverse, fie prin dozaj necorespunzător, fie prin asocieri nefericite cu alte afecțiuni sau tratamente în curs, fie prin mascarea unor simptome îngrijorătoare.”, a declarat Mihai Grecu.
La Spitalul Județean din Timișoara, anual au fost externați, în perioada 2017-2021, în medie, 39.000 de pacienți.