„Interferențele” Casei de Cultură din Caransebeș, după 4 ani!

După 4 ani de absență, revista „Interferențe” a Casei de Cultură „George Suru” din municipiul Caransebeș a văzut lumina tiparului, prin bunăvoința regizorului Ion Cărmăzan, care a pus în mișcare clubul de literatură din Timișoara.

Ca un blestem, după ce a fost editat un număr dedicat regretatului critic și doctor în filologie Cornelia Ștefănescu, la împlinirea a 80 de ani, originară din Caransebeș, parcă nimic nu s-a mai legat, a declarat directorul Casei de Cultură „George Suru”, Ioan Cojocariu. „De patru ani ne-am tot chinuit, am avut și materiale și bani, dar nu s-a legat, până în vara acestui an, când Nuțu Cărmăzan a venit la Caransebeș și i-am povestit despre revistă și a zis lasă că o face el. A vorbit cu scriitoarea Nina Ceranu de la Timișoara care s-a ocupat de tot, pentru că ea se îngrijește de alte două reviste pe care le tipărește și am considerat că este cea mai potrivită și în preajma Nașterii Mântuitorului s-a renăscut și revista «Interferențe»”, a menționat Ioan Cojocariu, care a menționat că și anul viitor va primit buget pentru editarea a patru numere din „Interferențe”.

La manifestare au fost prezente personalități culturale din Banat, dar și foarte mulți elevi și profesori din municipiul Caransebeș, care au contribuit cu articole la realizarea revistei „Interferențe”.

Cu această ocazie s-a lansat și a doua carte a sculptorului și mai nou scriitorului Bata Marianov, „Valea cu ierburi amare”, tipărită de Palimpsest din Timișoara, despre care directorul editurii, Ion Cocora, spune: „«Valea cu ierburi amare» este o carte, în esență, cu ierburi dulci, pentru că este o carte care are valoare, pe care nu o mai lași din mâncă, o carte în care autorul se autodepășește. Este a doua carte pe care editura din Timișoara o tipărește și are în proiect să-i tipărească întreg ciclul de romane, intitulat «Snopul Legat», care cuprinde 8 cărți. Pictor și sculptor dăruit cu un talent nativ puternic, dezlănțuit în permanență. Bata Marianov emigrează la începutul deceniului opt al secolului trecut în Germania. Straniile lui forme născocite din penel și daltă și experiența acumulată se cere rostită prin cuvânt, astfel că fără să stea prea mult pe gânduri optează și pentru alternativa scrisului. Scrie în limba româna, gândește în două limbi, română și sârbă, căci de origine e sârb, deși aparține structural, ca sensibilitate și mentalitate, spațiului bănățean, specificului etnic al acestuia”, ne declară Ion Cocora.

Manifestarea a fost găzduită de Primăria Municipiului Caransebeș, în sala festivă 1918 fiind prezenți atât fostul primar Ion Marcel Vela, actual senator de Caraș-Severin, cât și primarul municipiului Caransebeș, Felix Borcean. Invitaţi speciali la această manifestare organizată de Primăria Municipiului Caransebeş, Biblioteca Municipală „Mihail Halici” şi Casa de Cultură „George Suru” au fost regizorul şi scenaristul Ioan Cărmăzan, poetul şi cronicarul dramatic Ion Cocora, care este şi directorul Editurii Palimpsest, actriţa Dana Pocea, precum şi directorul Editurii TIM, criticul literar şi scriitorul Gheorghe Jurma.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/