Interes aproape zero din partea producătorilor locali pentru centrul de la Tomnatic

consultare cjt tomnatic

Doar trei producători locali au participat la prima consultare organizată de Consiliul Județean Timiș în încercarea de a găsi o soluție pentru operaționalizarea centrului de legume-fructe de la Tomnatic. 

La mijlocul lunii februarie, Consiliul Județean Timiș anunța că noul centru pe care îl construiește în comuna Tomnatic pentru producătorii de legume și fructe din județ este gata în proporție de 85%. Mai sunt, așadar, doar câteva luni până când investiția va fi predată beneficiarului, însă deocamdată nu există nicio decizie cu privire la cum anume va funcționa depozitul.

În încercarea de a găsi o soluție, CJ Timiș a organizat prima consultare cu producătorii locali. Doar trei au răspuns invitației. Au fost prezenți trei consilieri județeni – Nicu Bădina de la PSD, Laurențiu Marian de la USR și Elena Micicoi de la Pro România – și mai mulți specialiști de la CJT.

„Este o provocare pentru noi și pentru viitor pentru că nu există nici foarte mare experiență în domeniu, nu vorbim  doar de Timiș, vorbim de România în general, și din acest motiv noi ne dorim să realizăm o concesiune pe obiectivul de investiție în așa fel încât să punem la dispoziție investiția unui operator privat cu experiență și să deruleze el, bineînțeles, cu condițiile noastre. Din această cauză am încercat să organizăm o consultare publică cu potențialii operatori privați interesați. Din păcate, nu avem o confirmare a interesului și asta ne pune din nou la masa de lucru și o să căutăm să găsim soluții. În orice caz, faptul că acum nu sunt 10, 15 operatori, deși am invitat și direct, rămâne deschisă ideea consultării cu operatorii privați. O să postăm pe site materialele informative și suntem deschiși să angajăm un dialog preparatoriu cu operatorii privați pentru că ne dorim ca soluțiile pe care noi le proiectăm să stea într-un echilibru și în zona privată, și în zona publică.”, a declarat pentru expressdebanat.ro, Sergiu Bălașa, directorul ADIVEST.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Sunt câteva critici care au fost aduse, de-a lungul timpului, acestui centru de la Tomnatic: distanța față de Timișoara, poziționarea sa în raport cu drumul național și, de asemenea, faptul că depozitul este mult prea mic. În cazul în care nu se va găsi niciun doritor pentru preluarea gestiunii centrului, o altă variantă ar fi ca de administrare să se ocupe o direcție din subordinea CJT.

„Au fost analizate mai multe opțiuni de operare. Unul dintre ele este acesta: la momentul în care investiția este finalizată, să preluăm operarea printr-o direcție subordonată, Direcția de Prestări Servicii, spre exemplu, să amorsăm relațiile între centrul de legume-fructe și producător, pentru că și dacă ar veni un operator privat, inclusiv el ar trebui să stabilească o relație contractuală cu producătorii din zonă care să îi asigure cantitățile de legume-fructe. Poate că la momentul acesta de început nu o să găsim interes, dar dacă preluăm noi, printr-o direcție, și amorsăm astfel de relații între centru și producător, peste un an, doi, trei, putem să ne reîntoarcem la o procedură de concesiune cu date probate din piață. Pentru că în momentul acesta nu avem decât calcule ipotetice: cam ce cantitate de legume-fructe se produc în zona de referință, cam ce fracție din această cantitate poate fi preluată și procesată de centru și asta îți dă o cifră de afaceri și niște date de analiză pentru un operator privat.”, a mai explicat Sergiu Bălașa.

Conform contractului, ridicarea centrului ar trebui finalizată în noiembrie anul acesta. Construcția și dotarea acestuia au costat aproape 24 de milioane de lei. Depozitul de la Tomnatic ar urma să vină în sprijinul micilor producători din zona Gottlob – Lovrin – Tomnatic și a celor din comunele învecinate.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/