Interconexiune la înaltă tensiune Reșița-Pancevo! Finalizarea unei investiţii strategice de peste 80 de milioane de lei!

Specialiștii de la Transelectrica și de la mai multe societăți colaboratoare au pus în funcțiune, miercuri seară, Linia de interconexiune România-Serbia, care leagă Reșița de Pancevo.

Este o Linie Electrică Aeriană (LEA) de 400 kV de interconexiune dublu circuit Reșița (România) – Pancevo (Serbia). Energizarea LEA s-a făcut din stația electrică Pancevo 2.

„Le mulțumim colegilor care, prin dedicarea și profesionalismul lor, au făcut posibil acest lucru! Linia de înaltă tensiune, care realizează interconexiunea cu Serbia, va deveni operațională comercial în ultima parte a acestui an”, transmite Transelectrica.

LEA 400 kV Reșița-Pancevo este un proiect de interes comun, parte din „Mid Continental East Corridor”, iar unul dintre rolurile sale principale este acela de a întări sistemul electroenergetic național și pe cel sud-est european. Realizarea LEA 400 kV Reșița-Pancevo va permite eliminarea congestiilor majore în zona celor două sisteme electroenergetice, românesc și sârbesc, precum și creșterea capacității de transfer între România și Serbia și în toată zona de sud-est a Europei.

Porţiunea de pe teritoriul României a LEA 400 kV Reşiţa – Pancevo este realizată în varianta dublu circuit şi traversează 11 localităţi din judeţul Caraş-Severin: municipiul Reşiţa, comunele Ezeriş, Lupac, Dognecea, Goruia, Ticvaniu Mare, Berlişte, Ciudanoviţa, Grădinari, Vărădia şi Vrani.

„LEA 400 kV Reşiţa – Pancevo are o lungime pe teritoriul României de 63 de kilometri şi un număr de 206 stâlpi. Lungimea liniei pe teritoriul Serbiei este de 68 de kilometri. LEA 400 kV Reşiţa – Pancevo este proiectată de Institutul de Studii şi Proiectări Energetice, iar lucrările au fost executate de ELECTROMONTAJ având subcontractor pe partea de construcţii pe EMFOR Montaj SA. Consultantul proiectului a fost ROENG T.E.C.”, mai precizează Transelectrica.

Contractul privind construirea LEA 400 kV Reşiţa – Pancevo a fost semnat în iunie 2014, iar valoarea totală a acestuia, la data semnării, este de aproape 81,39 milioane de lei.

Echipa care a realizat punerea sub tensiune (foto, de la stânga la dreapta): Bratulescu Vasilică – adjunct şef Centru de Exploatare Reșița, Constantin Adrian – şef Centru Exploatare Reșița, Vornic Ianas – responsabil de proiect Serviciu Investiții, Chiosa Nicolae – director tehnic ST Timişoara, Iacobici Luca – director ST Timisoara, Bresneni Adrian – electrician LEA, Nicoară Ovidiu – inginer LEA și admitent.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/