Intelectualii timișoreni fac apel la comunitate printr-o scrisoare online: „Semnal de alarmă civică pentru fiecare timișorean care se pregătește de vot”

Mai mulți profesori universitari, scriitori, activiști civici, artiști și oameni cu o activitate remarcabilă în Timișoara au creat o scrisoare publică, pe care o semnează, cu privire la viitorul Timișoarei. Semnatarii sunt nemulțumiți de administrația Robu și combat interesele politice.

Până în prezent scrisoarea a fost semnată de 100 de persoane, fiind încă deschisă. Apelul semnatarilor se îndreaptă spre „soarta orașului”. Totodată, ei susțin organizarea de alegeri într-un singur tur.

„Semnatarii prezentului mesaj nu sunt membri de partid și nu acționează în numele intereselor de partid. Suntem timișoreni, preocupați de soarta orașului în care trăim, unii dintre noi cu o îndelungată activitate civică, începând cu promovarea Proclamației de la Timișoara chiar din zilele dezbaterii, scrierii și lansării ei publice. Implicarea noastră în alegerile locale ce ne așteaptă e un semnal de alarmă civică pentru fiecare timișorean ce se pregătește de vot. Potențialul Timișoarei e unic. Dispunem de universități și competențe, avem un patrimoniu arhitectonic fără egal, timișorenii demonstrează spirit de inițiativă și dorință de modernizare. Cu toate acestea, trăim într-un mediu urban poluat și neîngrijit, cu o administrație greoaie, ineficientă și coruptă, cu investiții strategice ce întârzie să apară. Contractele încheiate de primărie au bugete umflate, cu termene, clauze și suplimentări ascunse opiniei publice. Lipsa de interes și viziune se reflectă în faptul că administrația Nicolae Robu s-a dovedit incapabilă să absoarbă fonduri europene în timp util, motiv pentru care auzim mereu de șantiere anunțate și niciodată demarate sau vedem șantiere începute și abandonate fiindcă au fost gândite doar pe baza resurselor proprii.”, se arată în mesajul scrisorii.

Printre figurile de seamă care au semnat petiția se numără Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara, artiștii plastici Silviu Oravitzan și Camil Mihăescu, profesorii universitari Silviu Rogobete, Daniel Vighi și Marcel Tolcea, scriitorii Smaranda Vultur și Ioan Vultur, completați fiind de cadre medicale, ingineri și cetățeni activi.

Ca soluție, elita intelectuală și-a manifestat decizia de a susține candidatura Alianței USR PLUS la Primăria Timișoarei, în persoana lui Dominic Fritz, motivând prin faptul că experiența lui în administrația europeană este cheia unui oraș la fel de european.

„Legea alegerilor locale promovează perpetuarea mandatelor primarilor în funcție prin organizarea de alegeri într-un singur tur. Din acest motiv, dacă vrem ca orașul nostru să iasă din actuala stare de inerție, corupție, delăsare și promisiuni neacoperite, e necesar să concentrăm toate voturile pentru o Timișoară europeană și modernă spre un singur candidat. Orice vot pierdut e un vot pentru menținerea stării de fapt din prezent. Speranțele noastre se îndreaptă spre Dominic Fritz, candidatul Alianței USR PLUS, cu studii superioare în științe politice și administrație publică în Germania, Franța și Marea Britanie, director de cabinet al fostului Președinte al Germaniei, Horst Köhler, cu o lungă istorie de implicare în viața culturală, socială și civică a orașului. Avem nevoie să conectăm Timișoara la dezvoltarea continentului, să promovăm proiecte cu finanțare europeană, să aducem un suflu nou, de competență și entuziasm, de onestitate și viziune, să angrenăm organizațiile profesionale ale orașului nostru în luarea deciziilor ce ne privesc pe toți, să relansăm proiectul Timișoara Capitală Europeană a Culturii, să antrenăm potențialul uman uriaș de care dispunem, să eliberăm energiile și creativitatea. Îndemnăm timișorenii să participe la acest elan de schimbare, mândrie și ambiție locală și să se alăture efortului depus de Dominic Fritz și echipa lui pentru câștigarea alegerilor locale în Timișoara.”, se mai arată în scrisoare.

Profesorul universitar și scriitorul Vasile Popovici este inițiatorul apelului, care a transmis că apelul lui se adresează tuturor persoanelor neafiliate politic, care vor să semneze în data de 27 septembrie pentru o Timișoară europeană. „Dragi prieteni neafiliați politic, veți găsi mai jos un site unde puteți semna Apelul pentru o Timișoară europeană. Dacă aveți convingerea că orașul nostru merită mai mult sau altceva, garantați cu numele și prestigiul vostru campania pentru schimbarea administrației timișorene prin concentrarea voturilor în favoarea lui Dominic Fritz. Eu am făcut această alegere convins de viziunea, energia și calitatea lui umană. Vă cer să-l ajutăm în aceste săptămâni hotărâtoare: să facem din candidatul USR PLUS și candidatul nostru, al independenților din Timișoara, să fim parte din campania lui, iar victoria lui, în care cred deplin, să fie victoria noastră colectivă.”, transmite printr-un mesaj Vasile Popovici.