Întârzieri alarmante la lucrările de apă-canal. În unele orașe sunt gata doar în proporție de 3 la sută!

Consiliul Județean continuă analiza lucrărilor de apă-canal pentru cele două lucrări valoroase pe care le derulează pentru implementarea rețelelor de canalizare și alimentare cu apă, dar și derulate în cadrul proiectului de management al deșeurilor.

„Procedăm la această metodă de lucru pentru că lucrările sunt întârziate. În cazul reabilitării și extinderii rețelelor de canalizare și alimentare cu apă lucrările sunt între 3 și 26 la sută realizate, în funcție de oraș, tipul de lucrare și cel mai rău stăm la partea de rețele de apă și canalizare. Care este cauza? Lipsa de efective, un management defectuos, o conducere și organizare a acestor activități defectuoase și, sigur, în anumite cazuri, lipsa de conlucrare cu autoritățile locale. Vom continua acest tip de analiză, concret, în acest moment fiind necesar ca acele lucrări care au fost terminate să se refacă partea de carosabil. E cazul Reșiței, Caransebeșului, Bocșei, în principal”, a declarat Sorin Frunzăverde, în cadrul celei mai recente conferințe de presă pe care a susținut-o la sediul Palatului Administrativ.

Acesta a explicat faptul că întârzierile nu permit decontarea lucrării executate pe secvențe, astfel că banii europeni sunt blocați și nu pot ajunge la firme, întrucât nu se pot face avansuri.

„Din acest punct de vedere, organizarea a fost defectuoasă. Vom avea în continuare discuții cu ei și sigur că ne vom rezerva din acest moment și o serie de atitudini aș spune mai tranșante în legătură cu aceste firme care până la urmă nu reușesc să realizeze lucrările pe care și le-au asumat. Vreau să vă spun, ca să fie foarte clar, Aquacaraș a semnat contracte cu aceste firme pe parcursul anului trecut începând cu luna aprilie în funcție de lucrare și licitație și ultimele la începutul lui septembrie, totul în grafic din punctul de vedere al firmei Aquacaraș, unde principalul acționar este Consiliul Județean. Din nefericire, proasta organizare și lipsa de efective a condus la o situație nepermisă. Le-am explicat acestor domni că finanțarea se termină la finele anului 2015, să nu își facă iluzii că se vor prelungi termenele pe parcursul anului 2016 și că, sigur, vor suporta consecințele”, a subliniat Frunzăverde.

La deșeuri, puțin mai bine

Teoretic, proiectul de management al deșeurilor este într-un stadiu mai avansat, fiind realizat în proporție de circa 40 la sută, dar și aici nu din punct de vedere al progresului lucrărilor propriu-zise. „Acest 40 la sută ca și volum financiar accesat se datorează în primul rând achizițiilor echipamentelor propriu-zise, nu lucrărilor propriu-zise. Când vorbesc de deșeuri mă refer la deponeul pe care l-ați văzut în această toamnă la Lupac și la cele 3 stații de transfer de la Oțelu Roșu, Bozovici și Pojejena. Nici aici lucrurile nu stau foarte bine. Sigur, dacă putem face o comparație nepotrivită, stau mai bine decât în cazul alimentării cu apă și al canalizării. Aceasta este situația cu care ne confruntăm în acest moment și le-am dat termene foarte clare să înceapă în această primă fază terminarea acelor secvențe din lucrări care pot fi finalizate prin refacerea carosabilului, ceea ce ne va permite și obținerea fondurilor pentru acele lucrări cum este stipulat în contract”, a precizat președintele Consiliului Județean Caraș-Severin.

Frunzăverde spune că este timp suficient pentru ca firmele să recupereze întârzierile generate, dar, pentru ca lucrurile să fie sub control, acestea vor fi verificate periodic, astfel încât să nu existe riscul penalităților sau al pierderii banilor europeni.


Comments

  1. Radivoj Milenovici says:

    Hotie si numai hotie in ”tara a cui” . :((((

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/