Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989, desființat prin votul senatorilor. Cum au votat parlamentarii de Timiș?

Din Timiș, au votat pentru desființarea Institutului senatorii Alina Gorghiu (PNL) și Raoul Trifan (USR), iar împotriva desființării – senatorii PSD Eugen Dogariu și Sebastian Răducanu. Anterior votului din Senat, Societatea Timișoara a transmis o scrisoare publică prin care solicita finalizarea demersurilor de desființare a acestui institut, în opinia membrilor societății, IICCMER fiind singurul în măsură să scoată la iveală adevărul despre evenimentele din 1989. 

Senatorul USR, Raoul Trifan, susține că Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 nu este altceva decât „o colecție de sinecuri create de Ion Iliescu pentru apropiații săi”.

„În toată activitatea sa, institutul condus de Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu, ambii judecați pentru crime împotriva umanității în Dosarul Revoluției, nu a produs niciun document cu adevărat relevant cu privire la Revoluția din 1989. Scopul său a fost mai degrabă denaturarea evenimentelor sângeroase de acum trei decenii și rescrierea istoriei pentru a fi pe placul foștilor activiști comuniști, ajunși mai apoi politicieni de prim rang în Frontul Salvării Naționale. Am votat desființarea acestui institut profund toxic pentru istoria contemporană a României. Adevăratul institut care cercetează evenimentele de acum 31 de ani, care produce materiale fidele întâmplărilor reale și care ajută la redarea corectă a momentelor din iarna lui 1989 este Asociația Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989 din Timișoara.”, a declarat Trifan.

La rându-i, senatorul Alina Gorghiu a susținut în plen că, în calitate de parlamentar de Timiș, „știu foarte bine frustrarea oamenilor pe acest subiect despre care PSD se face că nu înțelege nimic. O să vă spun și de sume. Sunt bani mulți, sume care, din păcate, nu s-au dus pentru lămurirea aspectelor din 89 și peste 70%, vă dau un exemplu, din sumele alocate Institutului în 2019 s-au dus exclusiv pe cheltuieli de personal. Îi rog pe colegii din Senatul României, pentru că suntem cameră decizională, să înțelegem că acest Institut nu și-a atins obiectivul și a fost o bătaie de joc întreaga activitate cu privire la ce s-a întâmplat la Revoluție.”

Cei doi senatori PSD de Timiș au votat împotriva desființării acestui institut.

„Cred că Revoluția română merită un Institut care să cerceteze ce s-a întâmplat la Revoluție și cred că desființarea lui nu aduce nimic bun, chiar dacă unii spun că se fac reduceri, dar nu cred că stă România în reducerea de cheltuieli pe care le implică Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989.”, a declarat senatorul PSD Eugen Dogariu.

Anterior votului, Societatea Timișoara a trimis o scrisoare deschisă autorităților centrale prin care a solicitat finalizarea demersului privind desființarea Institutului, considerând finanțarea din partea statului a acestui institut nejustificată.

„La 31 de ani de la momentul definitoriu al curajului său, poporul român a rămas cu tragica întrebare, devenită aproape retorică prin repetiție, «Cine a tras în noi după 22?». Este o nedreptate profundă pentru memoria eroilor care ne-au redat și apărat libertatea în decembrie 1989. Este dureroasă pentru urmașii acestora, pentru răniții rămași în cărucioare de invalizi, pentru memoria colectivă și pentru imaginea noastră ca popor. Această sarcină ar fi potrivit să revină instituției abilitate în acest sens care este, conform legii, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. IICCMER are «în centrul tuturor demersurilor» sale, «victimele și efortul permanent pentru identificarea celor ce se fac vinovați pentru crimele și abuzurile comise» Este oare necesar să subliniem că abuzurile și crimele comise la Revoluție au fost ultima și cea mai sângeroasă crimă a comunismului și a dictatorului Nicolae Ceaușescu, prin aparatul său represiv?”, au transmis reprezentanții Societății Timișoara.

O ordonanță de urgență pentru desființarea Institutului a fost dată de Guvern la finalul anului 2019, ulterior documentul fiind respins în Parlament (10 iunie 2020, în Senat).  Guvernul a depus sesizare de neconstituționalitate, sesizare respinsă de CCR ca fiind neîntemeiată „în raport cu criticile formulate”. Mai târziu, legea prin care a fost respinsă ordonanța de urgență a fost trimisă de Klaus Iohannis la reexaminare, Senatul votând luni pentru desființarea Institutului. Camera Superioară a Parlamentului este for decizional.

Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 a fost înființat în 2004, prin lege, ca instituție publică de interes național, cu personalitate juridică. Institutul avea ca obiect de activitate analiza științifică a premiselor, desfășurării și efectelor – în plan politic, economic și social – ale Revoluției române din decembrie 1989, în scopul realizării unei imagini documentate, obiective și cuprinzătoare asupra acesteia.

Activitatea instituției a fost finanțată de la bugetul de stat aproape în totalitate, iar, potrivit expunerii de motive care însoțește ordonanța Guvernului, „evenimentele organizate de Institut au vizat propagarea în spațiul public a unor interpretări asupra Revoluției Române din 1989 menite să se contrapună cercetărilor aflate în curs, desfășurate de organele de anchetă în Dosarul Revoluției.” Potrivit OUG, în 30 de zile de la desființare, prin hotărâre de Guvern urmează să se stabilească destinația patrimoniului instituției.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/