Viitorul Institut Oncologic de la Timișoara va fi construit cu fonduri din PNRR, a anunțat miercuri ministrul Sănătății Alexandru Rafila, într-o conferință de presă. Spitalul se află între cele 27 din țară care vor fi realizate cu bani din acest program național.
Ministrul Sănătății a spus că inițial a existat o listă cu 49 de investiții, însă pe baza criteriilor stabilite prin hotărâre de guvern au fost alese 27 de proiecte care să fie realizate. Investiția totală se va ridica la aproximativ 10 miliarde de lei, fără TVA. Lista urmează să fie aprobată prin hotărâre de guvern.
Viitorul spital pentru bolnavii de cancer va furniza servicii de investigare, diagnosticare și tratament, spun reprezentanții DSP Timiș. Unitatea va avea în dotare și un bloc operator, secție ATI, imagistică, chirurgie de zi, centru de primiri urgențe, laborator medicină nucleară, ambulator de specialitate și radioterapie.
„Facilitățile vor respecta standardele internaționale de calitate, izolare și siguranță. Structura funcțională propusă va conține clădiri nZEB+ cu un consum de energie egal cu zero, toate paturile digitalizate, o secție ATI si un bloc operator cu digitalizare implementată. Spitalul va avea un total de 250 paturi și 6 săli de operație. Bugetul total, fără TVA, conform documentației tehnice este de 197.157.510,24 euro din care finanțarea prin PNRR de 80%. Durata de implementare a acestui proiect este de 42 de luni. Proiectul a fost realizat de o echipă din cadrul DSP Timiș, cu sprijinul specialiștilor Ministerului Sănătății. Le mulțumim tuturor celor care au făcut posibil acest succes prin implicarea lor. Această reușită demonstrează că «împreună se poate» și considerăm aceste rezultate ca fiind un exemplu demn de urmat.”, a transmis Florentina Radu, directorul executiv al DSP Timiș.
Între cele 17 de unități medicale noi sau secții care se vor realiza cu bani din PNRR se numără și Spitalul Municipal din Lugoj.