38 de milioane de lei – banii repartizați de CJT, în 2023, primăriilor din județ

cjt

Consiliul Județean Timiș a repartizat sumele pentru echilibrarea bugetelor localităților din județ. Este vorba despre 38 de milioane de lei, bani din fondul aflat la dispoziția consiliului județean. Suma a fost distribuită în urma consultării între grupurile politice reprezentate în Consiliu.

Vă reamintim, săptămâna trecută, votul asupra proiectului de hotărâre privind repartizarea banilor către primăriile din județ a fost amânat, după ce aleșii județeni s-au contrat pe criteriile care au stat la baza distribuției sumelor.

Singurele localități care nu primesc niciun leu sunt Timișoara și Lugoj.

„Suma care ne-a fost alocată prin Legea bugetului de stat pe anul 2023 este de 38.176.000 lei, reprezintă 6% din impozitul pe venit, doar că acest impozit pe venit nu este calculat la nivelul încasărilor din Timiș, ci este calculat la nivelul întregii țări. Toate județele au primit această sumă pentru a fi repartizată unităților administrativ-teritoriale. Suma se repartizează pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, a proiectelor de infrastructură, a celorlalte investiții pe care le realizează UAT-urile. De asemenea, atunci când în mod justificat primăriile nu pot finanța unele cheltuieli de funcționare, din această sumă pot lua hotărârea să finanțeze și acele cheltuieli de pe secțiunea de funcționare.”, a explicat Marcel Marcu, directorul executiv al Direcției de buget-finanțe din CJT.

Tot miercuri, consilierii județeni au aprobat alocarea a 6,7 milioane de lei pentru evenimentele prevăzute în programul cultural pentru anul 2023. Banii provin din sumele rămase necheltuite din bugetul local prevăzut pentru anul trecut.

„Termenul limită pentru aprobarea bugetului local, a bugetului consiliului județean este de 2 februarie. Noi ne-am propus undeva în jurul datei de 30-31 ianuarie să aprobăm bugetul județului și ca să nu așteptăm până atunci, în cazul în care în cursul lunii ianuarie sunt necesare plăți și nu avem fonduri suficiente din cotele alocate de Finanțe la începutul lunii, venim cu această propunere. Propunem repartizarea parțială – 30 de milioane pentru lucrări de investiții iar suma de 6.760.000 lei pentru proiectele culturale din cadrul programului Timișoara Capitală Culturală Europeană.”, a declarat Marcel Marcu.

Excedentul total al bugetului județului este estimat la 175 de milioane de lei. Această sumă s-a realizat în proporție de 88% din anii precedenți, restul – din 2022.