Primăria Reșița a găzduit astăzi o întâlnire cu rectorul Universității Politehnica Timișoara, directorul ADR Vest și reprezentanții Universității „Eftimie Murgu”.
În cadrul întâlnirii s-a adus în discuție posibilitatea Primăriei reșițene de a relaționa cu Universitatea Politehnica Timișoara, dar și dorința de a-i pune la dispoziție câteva spații în oraș sau chiar de a lua împreună clădirea fostului Institut de Proiectări de pe Calea Caransebeșului care astăzi este în fază de conservare, din dorința de a demara programe de master.
Aurel Șerban, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a vorbit despre demersul pe care îl promovează instituția condusă de el: „Noi, Politehnica, împlinim 100 de ani de existență și dorința noastră e de a coagula și a dezvolta tot ce înseamnă zonă educațională în tot Banatul. Întâlnirea de astăzi a fost gândită în ideea de a promova un învățământ de calitate în zona inginerească. Or, Politehnica Timișoara este binecunoscută că are o forță determinantă în acest caz, este situată printre primele universități tehnice din această parte a Europei. Pentru început, cu rezerva că nu știm cum vor evolua lucrurile în viitor, am căzut de comun acord cu primăria să pornim în a ceastă toamnă două programe de master ale Politehnicii în Reșița, care se referă la sisteme informatice pentru producții și servicii, precum și un program de antreprenoriat în managementul calității și competivității, în încercarea de a ridica calificarea celor ce își desfășoară activitatea în Reșița, pentru a face față provocărilor”.
Rectorul Șerban nu exclude o colaborare și cu universitatea reșițeană, însă doar în funcție de cum vor decurge lucrurile și de drumul pe care o va lua UEMR, știut fiind faptul că aceasta se află în tratative cu Universitatea Babeș-Boliay, în vederea unei fuziuni. Din partea Politehnicii există disponibilitate de a iniția discuții cu UEMR, iar dacă nu se poate, aceasta își va continua proiectul de a face inginerie de calitate și de a dezvolta Regiune Vest la standardele momentului. „Am mai spus-o, Politehnica are datoria de onoare, pentru că aceasta este menirea noastră, de a asigura calitate de învățământ și calitate a absolvenților și pentru această parte a Banatului de Munte”, a mărturisit Aurel Șerban.
Întrebat dacă nu cumva programele de master propuse de Universitatea Politehnica nu fac concurență celor de la UEMR, primarul Ioan Popa a spus: „Nu este vorba de concurență, pentru că programele de master propuse de dânșii nu coincid cu programa școlară a universității din Reșița, sunt programe complementare, dar ca să fim foarte deschiși și foarte sinceri, ni s-a întins o mână în urmă cu doi ani, și aici vorbim de Politehnica Timișoara de care noi ne-am desprins în anii ’92-’94. Datorită traiectoriei din ultimii douăzeci și ceva de ani, de la un vârf de 4.500-5.000 de studenți a coborât la 1.300 și știind care sunt tendințele demografice ale acestui județ, este puțin probabil ca cineva să-și imagineze că această universitate va supraviețui pe termen lung. Singura șansă e să se racordeze la o universitate mai mare, cu tradiție, forță așa cum e universitatea din Timișoara, care are peste 100 de clădiri”.
Prezent la Reșița în dublă calitate, cea de membru al Consiliului Director al Politehnicii și de director ADR Vest, Sorin Maxim a subliniat că „noi, ADR Vest, suntem principalii finanțatori de dezvoltare și eu cred că, pe lângă schimbările structurale care au loc la nivel de Regiune, este nevoie și de educație. Și mai cred că, dincolo de faptul că sunt furnizoare de educație, universitățile au un rol foarte mare în societate, să fie un actor activ care să producă schimbarea și să o susțină în momentele în care societatea se reașează”.