Instigare la ură pentru 500 de euro!

Cea mai cunoscută asociație din Caraș-Severin care se ocupă de problemele rromilor a reacționat după ce pe rețeaua de socializare a societății Transport urban Reșița a fost semnalat un incident provocat de trei copii rromi.

Civilizația străzii… Ieri, ora 16:15, zona Cantină CSR. Trei copii de etnie rromă, o piatră bine țintită și… Un autobuz pe dreapta, o pagubă de peste 500€”, este mesajul care însoțește imaginea cu un autobuz de transport public al cărui geam din spate este spart. Daniel Grebeldinger, reprezentantul Asoaciației Nevo Parudimos, a atras imediat atenția pentru că e foarte ușor ca de la un caz izolat să se ajungă la o etichetă deloc corectă care să le fie pusă tuturor copiilor din aceeași etnie.

„O astfel de exprimare instigă la ură și cataloghează toți copiii, inclusiv pe cei nevinovați. Într-un oraș care se vrea a fi european nu e OK ca orice șofer să gestioneze mijloace de comunicare în masă ale unor instituții pentru care noi, cetățenii orașului, plătim. Ne bucurăm că Primăria face eforturi să îmbunătățească serviciile oferite, dar ar fi bine să aibă grijă ca astfel de atitudini care pot leza imaginea și pot afecta stima de sine a unor copii nevinovați să fie evitate. Suntem în total dezacord cu modul de a prezenta lucrurile. Un astfel de comentariu instigă la ură în orașul Reșița”, a declarat Grebeldinger, care solicită ștergerea postării făcute de TUR Reșița.

La fel crede și prof. univ. dr. Ileana Rotaru, care spune că „astfel de stereotipuri sunt inadmisibile și trebuiesc atent combătute. De fapt ele reprezintă un atac la adresa întregii etnii, în condițiile în care nici nu știm sigur cărei etnii aparțin micuții. Primăria Reșița, prin GAL, încearcă tocmai să reducă aceste disparități și să integreze aceste categorii defavorizate, de aceea asemenea declarații nu ar trebui făcute”.