Primarul Municipiului Caransebeș a câștigat pe linie procesele în contencios administrativ la Tribunalul Caraș-Severin pe litigii de muncă. Angajații Primăriei Caransebeș care au contestat Organigrama au pierdut în primă instanță, cu drept de recurs în termen de 5 zile.
În urma aprobării Organigramei Aparatului Propriu al primarului de către Consiliul Local Caransebeș, cei mai afectați au fost polițiștii locali. Și asta pentru că acest compartiment se reorganizează, iar din cele 26 de posturi mai rămân 16 în Organigramă. Cum polițiștii locali nu s-au împăcat cu ideea de a fi nevoiți să plece și având exemplul unor cazuri asemănătoare din alte primării din țară, polițiștii locali au decis să solicite în Instanță suspendarea executării actului administrativ, adică a punerii în aplicare a Organigramei.
Între timp, în cadrul Primăriei Caransebeș au fost scoase la concurs cele 16 posturi și polițiștii locali au fost nevoiți să dea din nou examen. În urma acestui examen 10 polițiști au rămas pe dinafară, dintre aceștia unii cu state vechi în acest serviciu.
Vineri, 26 februarie, Tribunalul Caraș-Severin a respins cererea de suspendare executare act administrativ, formulată de polițiștii locali, cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare.
Menționăm că în aceeași zi Tribunalul Caraș-Severin a respins și cererea de suspendare executare act administrativ formulată de reclamanta Meszaros Carla în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local al Municipiului Caransebeș, cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Cazul reclamantei este asemănător polițiștilor locali, ea solicitând suspendarea actului administrativ (aprobarea Organigramei), prin care ea pierde funcția de conducere la Serviciul Juridic, rămânând un simplu jurist în cadrul Primăriei Caransebeș.
Primarul Felix Borcean spune că nu crede că a prejudiciat-o pe angajata Primăriei:
„În cazul Carlei Meszaros…, e prejudiciată că nu mai este șef- serviciu? este în Primărie, este un angajat al Primăriei, cu ce am prejudiciat-o?, sau poliția locală. Sunt acțiuni care au fost votate în unanimitate, aproape că nici nu știu, ce să mai constate Instanța. Adică cei 19 consilieri sunt aleși locali ai Municipiului Caransebeș, populația i-a investit cu încredere și hotărârile pe care le iau ei sunt practic transpunerea într-un cadru restrâns a dorințelor comunității. Nu cred că, dacă fac un sondaj acum de orice fel, cineva e împotriva măsurilor care au ieșit din organigramă, adică restrângerea aparatului Poliției Locale sau cu atât mai puțin interesează că nu mai este Carla Meszaroș șef-serviciu.”, întreabă Felix Borcean.
Primarul Felix Borcean a mai spus că populația este în scădere. La ultimul recensământ, în 2011, în Caransebeș erau 24.000 de locuitori, asta înseamnă 24 de polițiști locali. În prezent, în organigramă, sunt 28:26 și 2 posturi libere.
„Eu am redus aparatul Poliției Locale la 16, adică asta ar însemna că Poliția Locală reprezintă 16.000 de locuitori, dar limita minimă nu este stipulată, poți să nu ai serviciul Poliției Locale, poți să nu ai direcție sau serviciu sau ce o fi. Am văzut cazul de la Târgu Jiu dar toate cazurile din țară sunt diferite de al nostru unde s-a votat în unanimitate, deci a fost o voință politică unanimă…, din toate părțile, nimeni nu a avut nici un amendament de făcut la organigramă, nici la Poliție și nici la celelalte.”, a mai spus Felix Borcean.
Edilul a specificat că șeful Poliției Locale nu a dat examen pentru că nu a avut contracandidat pe post, fiind singur pe post. În aceeași situație se află și soția șefului.
„Sunt compartimente și în cadrul Poliției Locale, sunt unii pe ordine publică, unii pe circulație, unii pe ofițeri de serviciu și așa mai departe. Așa sunt împărțiți și acolo din 3 au rămas 2, din 7 au rămas 4. Pe șef, deocamdată, legea îl protejează foarte bine acum, dar se prefigurează un proiect de lege prin care toți șefii din instituțiile de stat vor da concurs din 4 în 4 ani, deci vor avea mandate limitate ceea ce este foarte normal. Adică un funcționar public de gen șef- serviciu e mai protejat decât un primar, adică e nemuritor pe funcție și când se întâmplă ce s-a întâmplat în organigrama asta te dă în judecată.” – a concluzionat primarul Caransebeșului.