Instanța a validat marea afacere „Muntele Mic”: 1.000 de euro anual, fără licitație, timp de 49 de ani!

img 9024 (2)

Tribunalul Arad i-a dat dreptate lui Romeo Dunca! Afacerea de pe munte e perfect legală, chiar dacă, în mod evident, e total dezavantajoasă pentru Primăria Turnu Ruieni!

Actualul președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin a dat lovitura pe Muntele Mic. A amenajat niște pârtii frumoase, a instalat un telescaun modern, cum nu mai e altul în Banatul Montan, a făcut un apres-ski cu o panoramă de vis, pentru toate astea cheltuind o mulțime de bani. În spatele acestei afaceri se mai află însă ceva. Un contract de asociere cu Consiliul Local Turnu Ruieni, prin care se obligă să plătească pentru partea de munte ocupată de firma sa ridicola sumă de 1.000 de euro. Da, 1.000 de euro pe an! Iar afacerea e încheiată pentru 49 de ani! Pe Muntele Mic nu ai loc să arunci un ac în sezonul de schi, se încasează sume amețitoare, dar SC Dunca Imobiliare nu e obligată să dea niciun leu peste cei 1.000 de euro conveniți în contractul de asociere. Practic, 40 de clienți, dintr-o singură zi, care doar schiază, fără să consume ceva, acoperă obligațiile firmei familiei Dunca pentru un an întreg față de administrația locală din Turnu Ruieni. Asta da afacere! N-a fost la îndemâna altui investitor pentru că la vremea respectivă nu s-a ținut nicio licitație. Doar Romeo Dunca știe cum i-a convins pe primarul de la acea vreme și pe consilierii locali să dea ditamai muntele pe atât de puțini bani!

Petru Harambașa, primarul de la acea vreme, nu mai e printre noi și a luat cu el eventualele răspunsuri. Succesorul său, Mihai Maralescu, s-a arătat însă scandalizat de termenii contractuali și a reclamat instanței că lucrurile s-au făcut pe lângă lege. A plecat din funcție înainte ca litigiile să se stingă. Actualul edil-șef din Ruieni, Cosmin Belci, n-a avut încotro și a refuzat să renunțe la judecată, în ciuda presiunilor exercitate asupra sa. Zilele trecute, Tribunalul Arad a pronunțat o sentință în primă instanță. E favorabilă firmelor familiei Dunca!

Primăria Turnu Ruieni ceruse instanței de judecată rezilierea Contractului de asociere în participaţiune din culpa exclusivă a SC Dunca Imobiliare, să se contate că e vorba despre un constructor de rea-credinţă și, în consecință, să fie obligat să ridice toate construcţiile şi amenajările edificate pe suprafeţele de teren proprietatea comunei. „În anul 2013, după mai multe încercări de a «păcăli» autorităţile locale ale comunei Turnu Ruieni şi comunei Zăvoi, care deţineau terenuri în zona Muntele Mic, numitul Dunca Romeo Dan a reuşit să-l convingă pe fostul primar al comunei Turnu Ruieni să încheie cu Dunca Imobiliare SRL un contract de asociere în participaţiune pentru o suprafaţă de 3.000 mp, suprafaţă neidentificată cadastral sub aspectul amplasamentului şi pe care Dunca Imobiliare SRL urma să edifice mai multe investiţii cu scop turistic, suma la care Dunca Imobiliare SRL s-a obligat fiind de 1.000 Euro/an, obligaţie nerespectată însă până în prezent.”, s-a suținut în fața judecătorului de caz.

S-a subliniat în sala de judecată că terenurile ce fac obiectul asocierii fac parte din domeniul public şi, potrivit legii, nu pot fi decât închiriate sau concesionate, nu şi aduse ca aport într-o asociere în participaţiune! Mai mult decât atât, instanței i s-a arătat că „respectivul contract de asociere în participaţiune a fost încheiat în contextul în care, urmare a refuzului primarului comunei Zăvoi de a încheia un contract similar, Dunca Dan Romeo l-a denunţat pe respectivul primar că i-ar fi cerut mită şi în momentul în care i-a oferit o sumă de bani, procurorii DNA au realizat flagrantul arestându-l pe primar. În acest context, fostul primar al comunei Turnu Ruieni – Harambaşa Petru, speriat de colaborarea numitului Dunca Dan Romeo cu procurorii DNA, a acceptat să semneze orice numai să nu aibă probleme de ordin penal, lucru pe care l-a făcut şi următorul primar al comunei Zăvoi, care a succedat primarului arestat de DNA, şi acesta din urmă semnând un contract de asociere asemănător.”.

Dunca Imobiliare a încheiat cu Comuna Zăvoi un contract de asociere în participaţiune în decembrie 2009 pentru realizarea unui proiect de investiţii ce urmărea dezvoltarea activităţilor de agrement şi turism în vederea obţinerii de câştiguri financiare, contract prin care Comuna Zăvoi contribuia în asociere cu suprafaţa de 300 de hectare situată pe Muntele Mic, iar Dunca Imobiliare se obliga să plătească 15% din profitul obţinut. Numai că, în noiembrie 2016, Comuna Zăvoi pierde în favoarea Comunei Turnu Ruieni mai multe suprafeţe de teren, printre care şi suprafeţele de teren ce au făcut obiectul contractului de asociere cu firma lui Romeo Dunca. Astfel, asociere dintre Dunca Imobiliare și UAT Zăvoi a încetat de drept rămânând fără obiect.

Un contract asemănător a semnat atunci Dunca Imobiliare cu Comuna Turnu Ruieni. Numai că, de data asta, au dispărut cele 15 procente din profit direcționate către conturile comunei! S-a convenit plata a doar 1.000 de euro anual! Indiferent de cât profit obține firma lui Romeo Dunca! Iar asta e valabil timp de 49 de ani, fără să fie stipulată vreo renegociere. Este exact contractul pentru care s-a cerut instanței să fie reziliat pentru o mulțime de motive.

Dunca Imobiliare și Nordica Turism, pentru că între cele două a apărut la un moment dat un contract de cesiune drepturi, s-a apărat în sala de judecată: „Am realizat investiția al cărei cost total se ridică la suma de 6 milioane euro cu un efort financiar suprem, fiind evident că UAT Turnu Ruieni nu ar fi deținut niciodată această sumă pentru a realiza singură această investiție. (…) Ne-am executat cu bună credință obligațiile prevăzute în contract.”. În plus, a subliniat reprezentantul firmelor familiei Dunca, toate motive invocate privind rezilierea contractului de asociere în participațiune au fost soluționate definitiv de Curtea de Apel Timișoara în 2019, când s-a dispus anularea HCL prin care se revocase contractul respectiv. Acesta a admis că obligația de plată e de doar 1.000 de euro pe an, dar nu vede nicio problemă în asta. Ba chiar a învederat instanței că Dunca Imobiliare a achitat în avans, în septembrie 2017, suma de 3.000 de euro pentru trei ani Consiliului Local Turnu Ruieni. „Faptul că reclamantele își invocă propria culpă nu duce în niciun caz la concluzia că Dunca Imobiliare a efectuat lucrările de rea-credință atât timp cât contractul este legal încheiat și în vigoare. Am edificat construcțiile fiind de bună-credință, cu respectarea autorizațiilor de construire și a contractului în participațiune.”, a concluzionat avocatul Dunca Imobiliare și Nordica Turism.

Tribunalul Arad a respins acţiunea formulată de Comuna Turnuri Ruieni, dar hotărârea poate fi atacată cu apel!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/