Explozia de la începutul acestei săptămâni a ridicat mari semne de întrebare în ceea ce privește starea instalațiilor de gaz din apartamentele oamenilor. Aceștia adăpostesc în case un real pericol, iar neglijența lor anuală poate provoca dezastre.
Cetățenii au obligația de a iniția controale periodice la instalațiile casnice din blocurile de locuințe. Este responsabilitatea și obligația fiecărui consumator de gaze naturale să apeleze la serviciile firmelor specializate în domeniu, cel putin o dată la doi ani. Conform prevederilor legale, cetățenii trebuie să întreţină instalaţiile interioare de gaze naturale şi să respecte normele de utilizare ale acestora, pentru funcţionarea în condiţii de siguranţă.
În ciuda campaniilor naționale lansate pe această temă, neglijența oamenilor provoacă în continuare dezastre. Explozia care a avut loc marți într-un bloc din Reșița demonstrează cu prisosință acest fapt. Lipsa banilor și a interesului face ca foarte mulți dintre locuitorii orașului să se ascundă de controalele periodice. Instalațiile lor de gaz devin astfel bombe care ticăie, amenințând viața oamenilor dintr-un întreg imobil, și nu doar pe cea a bătrânului care nu a făcut controlul sau a familiei care a evitat să facă inspecția din cauza lipsei de bani.
Numai E.On Energie a inițiat în ultimul an nenumărate campanii de conștientizare a populației. Acestea au fost lansate în parteneriat cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Statisticile I.S.G.U arată că, anual, sute de persoane își pierd viața în urma incendiilor, a intoxicațiilor cu monoxid de carbon sau ca urmare a exploziilor.
Neglijența provoacă dezastre
O femeie a murit și alți 3 locatari au ajuns la spital în urma exploziei care a avut loc marți dimineață în Reșița. Cauza exacta a exploziei nu a fost depistată încă. Cert este că nu există nicio legăturăa între cauza exploziei și rețeaua stradală de distribuție a gazelor naturale.
Cel mai probabil, dezastrul a fost provocat de o acumulare de gaze naturale provenită de la instalația interioră. Responsabilitatea pentru întreținerea și exploatarea acesteia îi revenea, în totalitate, proprietarului instalației din apartamentul care a sărit în aer. În cazul de față proprietarul este chiar femeia care a murit în urma incidentului. Nimeni nu mai poate fi tras la răspundere.
Explozia din Reșița nu este un incident izolat. La nivelul întregii țări se înregistrează anual dezastre care duc la pierderi de vieți. Media incidentelor la nivelul țării a depășit 1.000 în ultimul an.