Inspectoratul Școlar Județean Timiș a trimis planul de școlarizare pentru 2020-2021 la minister. Ce schimbări vor fi

Inspectoratul Școlar Județean Timiș a trimis luni planul de școlarizare pentru anul 2020-2021 la Ministerul Educației și Cercetării, cu numărul de clase necesare pentru toate școlile din județ, inclusiv cifrele pentru grădinițe. În general, față de anul școlar actual, vor fi ușoare fluctuații. Scăderea cea mai mare va fi la numărul de clase a VIII-a. 

Datele trimise la Minister au fost stabilite în ședința ISJ Timiș de miercuri, 15 ianuarie, și urmează să fie aprobate de București. Pentru viitorul an școlar, cei de la Inspectorat au propus 3.965 de clase, față de 3.955 câte sunt în acest an școlar. În viitorul an școlar vor învăța 92 989 de elevi, față de 89.990, câți se înregistrează în anul școlar 2019-2020. O schimbare destul de mare va fi la clasele a VIII-a. În actualul an școlar, în ultima clasă de gimnaziu învață în prezent 5.462 de elevi, pentru care se vor organiza 195 de clase a IX-a anul școlar viitor.

Din toamnă, în Timiș vom avea doar 4.440 de elevi în clasa a VIII-a, pentru care se vor organiza 157 de clase a IX-a. Motivul este legat de cum ajung în clasa a VIII-a cei care au făcut clasa pregătitoare în anul în care acest lucru a putut fi optat de părinți. În total, pentru ciclul gimnazial din viitorul an școlar, ISJ Timiș a propus 991 de clase.

Modificări și la liceele din județ, pentru clasa a IX-a

Pentru ciclul liceal au fost propuse 592 de clase la învățământul la zi, 106 de clase de seral și 10 clase de frecvență redusă. Consiliul de Administrație al ISJ Timiș a diminuat câte o clasă de seral la Liceul Azur Timișoara, Liceul Alimentar Timișoara și Liceul Brătianu. La Liceul din Gătaia, clasele de bilingv franceză și engleză vor forma una singură pentru a aloca și o clasă minorității ucrainene. De asemenea, tot pentru clasele a IX-a, la Liceul Teologic „Antim Ivireanul” se va forma, la solicitarea unității de învățământ, și o clasă de Științele Naturii.

Pentru studiile liceale cu profil tehnologic Inspectoratul a propus diminuarea cu două clase la Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” din Lugoj și Liceul Tehnologic de Agricultură și Silvicultură, plus o clasă la Liceul Tehnologic de Vest Timișoara. La învățământul profesional vor fi în total 48 de clase, după ce ISJ a propus diminuarea unei clase la Liceul Tehnologic de Silvicultură și Agricultură „Casa Verde” Timișoara. De asemenea, apare o clasă nouă la Colegiul Național Pedagogic. La solicitarea școlii se va organiza o clasă a IX-a de puericultor și una de învățător-educator, față de două de învățător-educator cum funcționau acum.

În ceea ce privește învățământul postliceal, propunerea este ca numărul de clase să crească pentru viitorul an școlar, 29 la 35, cu finanțare de la buget și taxă. Propunerea ISJ este ca patru clase să fie finanțate de la bugetul de stat, două la Colegiul Național „Ana Aslan” și două clase de maiștri instructori, la Colegiul „Regele Ferdinand” și la Liceul Auto.

Numărul de copii în grădinițe rămâne aproape același

În ceea ce privește învățământul preșcolar, ISJ Timiș a propus ca din toamnă să fie 723 de grupe, față de 722 anul acesta, pentru 17.870 de copii. Dintre acestea, 341 vor fi grupe cu program normal, 376 – grupe cu program prelungit, iar cinci grupe vor fi cu program săptămânal, pentru 101 copii. „Precizez că în ședința CA au fost analizate solicitările unităților de învățământ și ținând cont de legislația în vigoare, de efectivele propuse, de spațiile pe care le au la dispoziție unitățile de învățământ și de încadrarea strictă în numărul de norme didactice, nu au fost aprobate toate solicitările unităților de învățământ de majorare a numărului de grupe sau de transformare a acestora din program normal în program prelungit. Pentru aceste unități ( puține la număr), situația se va reanaliza în perioada de înscriere în învățământul preșcolar, urmând să fie alocate grupe suficiente pentru cuprinderea tuturor copiilor de vârstă preșcolară în grădiniță”, transmite șefa ISJ Timiș, Aura Danielescu.

Pentru cei care își fac griji pentru înscrierile în clasa pregătitoare, autoritățile spun că nu au motive. „Menționez că la fundamentarea proiectului planului de școlarizare, pentru a respecta capacitatea instituțională, conducerile unităților de învățământ nu propun foarte multe clase pregătitoare ( cu precădere școlile foarte solicitate de părinți). Spre exemplu, pe existent, la clasa pregătitoare, avem: 276,25 clase cu 5751 copii și pe propunere: 267,75 clase cu 5983 copii. Ca în fiecare an, în perioada de înscriere în clasa pregătitoare, pentru a asigura cuprinderea tuturor copiilor de vârstă școlară în clasa pregătitoare, se vor majora numărul claselor chiar dacă unitățile de învățământ au solicitat mai puține la această primă analiză”, explică Aura Danielescu.

În general, s-au mai diminuat grupe în învățământul preșcolar în localitățile mici din județ, unde nu sunt mulți copii.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/