Insolvența societății AquaCaraș, la mâna instanței!

O societate comercială din Caraș-Severin a cerut în instanță declararea insolvenței SC AquaCaraș SA pentru neplata unei facturi restante. Directorul Anatoli Liber dă, însă, asigurări că nici nu se pune problema de insolvență. Totul depinde de instanța de judecată.

În cererea de chemare în judecată, SC Emiliano Vest SRL Buchin, ca lider al asocierii Emiliano Vest SRL, Verta Tel SRL și Concordia Constrade SRL, arată instanței că societatea are o creanță „certă, lichidă și exigibilă în cuantum total de 11.059.704,7 lei”, dar recunoaște că a emis doar o factură de aproximativ 500.000 de lei pe 24 decembrie 2015 și nu a încasat-o.

Asocierea dintre cele trei firme a câștigat o lucrare pe proiectul cu finanțare POS Mediu care prevedea „Reabilitarea și extinderea conductelor de aducțiune, rezervoarelor de distribuție și rețelelor de canalizare din Oțelu Roșu”. Lucrările au fost efectuate însă cu mare întârziere, astfel că, deși lucrarea a fost câștigată în anul 2013, prima factură a venit în Ajunul Crăciunului din 2015, tocmai pentru că până atunci nu s-a putut face recepția lucrărilor, nefiind niciun tronson din contract finalizat între timp. Doar că, potrivit contractului de finanțare, proiectul susţinut prin POS Mediu, program asociat exercițiului financiar 2007-2014, trebuia finalizat până la finele lui 2015, după ce se aprobase prelungirea termenului de finalizare cu un an, căci 2014 era termenul inițial. Astfel că factura depusă pe 24 decembrie 2015 a dus la depășirea termenului limită de decontare și nu a mai putut fi plătită.

„Lucrările nu vor rămâne, însă, neplătite, căci Ministerul Fondurilor Europene a aprobat fazarea lucrărilor începute pe POS I și neterminate, urmând să fie preluate pe bugetul celuilalt proiect aprobat pe POIM”, spune Anatoli Liber. Noul proiect presupune extinderea rețelei în cele 8 orașe, stații de epurare și tratare a apei, dar și extinderea la principalele comune din județ. Proiectul este aprobat de principiu, iar acum se negociază detaliile tehnice ale contractului, așteptându-se avizul ministerului pentru demararea licitațiilor și semnarea contractului de finanțare.

gif card de energie dacus 1000x100

Nu este singura asemenea problemă cu care s-a confruntat AquaCaraș, în 2015 pentru același proiect primind o corecție financiară de 2 milioane de euro, în urma căreia ANAF a executat silit societatea, vânzând la licitație utilajele acesteia.

Acum situația nu pare a fi la fel de gravă, avându-se în vedere că asocierea care are ca lider SC Emiliano Vest SRL Buchin nu a depus factura pentru care cere insolvența la termenul impus prin proiectul de finanțare. Decizia privind cererea de intrare în insolvență urmează să fie luată de către un judecător al Tribunalului Caraș-Severin, care va analiza atât solicitarea Emiliano Vest, cât și muntele de acte depus de AquaCaraș în răspuns la cererea respectivă. Mai mult, Anatoli Liber e optimist și spune că nu este exclus ca, după ce va vedea apărarea depusă de AquaCaraș, Emilano Vest să își și retragă cererea de insolvență.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/