Însămânțările de primăvară, pe apa Sâmbetei! Jumătate din terenurile agricole, goale din cauza ploilor

Tractor care ară câmpurile

La toamnă, hambarele fermierilor vor fi mai mult goale decât pline. Vremea capricioasă a dat peste cap calendarul însămânțărilor de primăvară.

Din cauza ploilor semnificative din luna mai, s-a întârziat semănatul culturilor de primăvară. La această dată, din totalul celor 31.121 de hectare propuse spre însămânțare în Caraș-Severin, s-a reușit semănarea culturilor  doar pe 52% din suprafață. Extrem de puțin, susțin reprezentanții Direcției Județene Agricole. Șansa fermierilor este ca vremea să se îndrepte, iar cantitățile de precipitații să se încadreze în limite normale de acum înainte.

„La porumb avem însămânțat doar 51% din suprafața propusă de 17.725 ha, la floarea soarelui – 45 %, din cele 3.900 ha propuse, iar la soia procentul este de 35% din 3.100 ha propuse. Fermierii renunță la a mai semăna floarea-soarelui. Șansele fermierilor sunt hibrizii de floarea-soarelui și de porumb, cu perioadă scurtă de vegetație. Dacă peste vară regimul termic și hidric se va încadra în limitele normale, s-ar putea recupera o parte din pierderile cauzate de întârzierile la semănat.”, este de părere Adina Bâte, directorul adjunct al Direcție Agricole Caraș-Severin.

Vremea capricioasă nu a afectat însă culturile semănate anul trecut de fermieri, dar precipitațiile abundente favorizează apariția dăunătorilor, avertizează specialiștii agronomi.

La momentul actual nu sunt probleme în privința culturilor semănate în toamna anului trecut. Totuși, din cauza precipitațiilor abundente din ultima vreme, fermierii vor trebui să fie mai atenți cu tratamentele fitosanitare. Se știe că excesul de umiditate favorizează dezvoltarea agenților patogeni, de aceea trebuie pus accentul mai mult pe produsele fungicide care trebuie aplicate culturilor de toamnă și, bineînțeles, culturilor de primăvară pe care fermierii le vor înființa. În speranța că în perioada următoare situația hidrometeorologică se va ameliora, le recomandăm fermierilor să fie pregătiți să intre în câmp și, totodată, să adapteze tehnologiile de cultivare la noile realități climatice cu care ne confruntăm tot mai des.”, a mai precizat directorul DAJ Caraș-Severin.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/