Sătul de pasivitatea autorităților și de indiferența cetățenilor, un tânăr din Moldova Nouă a venit cu o idee insolită și anume încearcă să trezească spiritul civic al concetățenilor săi și nu numai punând la bătaie resursele proprii și invitând pe toți cei interesați de un mediu curat și sănătos să participe în număr cât mai mare la campania de colectare a deșeurilor care, în prima fază, vizează zona Baziaș, la confluența râului Nera cu fluviul Dunărea.
În perioada 1-2 februarie, tânărul Denis Olaru din Moldova Nouă va fi prezent, alături de prietena sa, dar și alături de alți voluntari, în zona Baziaș (comuna Socol) cu scopul de a ajuta natura să respire ușurată, fără tonele de PET-uri și alte deșeuri aduse de aluviunile Dunării și Nerei. Spiritul civic al participanților va fi răsplătit cu un ceai cald, dar și cu bunătăți preparate la ceaun, toate din buzunarul propriu al inițiatorului demersului.
Referitor la ce anume l-a determinat pe tânăr să recurgă la un astfel de gest și cât de importantă este ecologizarea obiectivelor/zonelor în dezvoltarea turistică a Clisurii Dunării, Denis Olaru a povestit pentru expressdebanat.ro:
„Am luat această inițiativă din cauza dezgustului pe care l-am avut vizavi de o zonă care ar trebui să fie o splendoare acvi-faunistică. În cadrul acestui demers vom avea sprijinul voluntarilor Asociației «Dunărea» Moldova Nouă, al Primăriei Socol și, bineînțeles, al tuturor celor care doresc să se implice. Vom primi un mijloc de transport și chiar mănuși. Voi fi prezent în zonă încă de pe data de 1 februarie, urmând ca, în ziua următoare, să ajungă toți cei care doresc să ni se alăture. Ideea principală este să facem curățenie acolo întrucât mi-ar plăcea să-mi aduc prietenii la vară pentru a ne bucura de tot ceea ce natura ne oferă. După 15 ani petrecuți în Timișoara, am revenit acasă și sunt dezgustat de ceea ce văd. Am copilărit la Moldova Nouă și am revenit la origini pentru a fi mai aproape de natură. Chiar intenționez să mă mut la casă. Avem atâtea obiective turistice de o frumusețe nemaiîntâlnită care, din cauza mizeriei, sunt evitate de toți cei care sosesc în împrejurimi. Acest demers este doar începutul. Am crescut la Dunăre, bunicul meu a fost pescar, membrii familiei mele «s-au folosit» de ceea ce natura le-a oferit. Din păcate, noi nu ne putem bucura de același lucru în condițiile date. Voi avea și prieteni din presă care mi se vor alătura cu scopul de a duce inclusiv o campanie de conștientizare. Am o educație care mă face să fiu responsabil și nu-mi este teamă să îmi asum anumite greutăți. Voi asigura pentru toți voluntarii o masă caldă, la ceaun, un ceai. Nu am o problemă în acest sens. Tot ce vreau este să trezesc spiritul civic al fiecăruia”.