Inițiativă inedită la 32 de ani de la revoluție. Momentele fierbinți din Decembrie 89, așezate pe o hartă interactivă

22 dec 1989 place d'opera (6)

Un ONG din Timișoara a dezvoltat, în ultimii doi ani, o arhivă de memorie vie a momentului istoric Revoluția Română din Decembrie 1989. Arhiva s-a concretizat în reMIND MAPPING 89, o aplicație interactivă cu date, fotografii și interviuri care documentează momentul istoric, gândit în special pentru tineri.  

Harta Revoluției, disponibilă cu acces liber pe www.gistm.ro/revoluție, este un proiect dedicat tinerilor, menit să îi ajute să conștientizeze valoarea libertății câștigate în urma Revoluției din 1989. Aplicația conține o serie de interviuri, mărturii și fotografii din punctele cheie ale orașului în decembrie 89, chiar și o hartă a emoțiilor sau dovezi ale agresiunii asupra timișorenilor și numele persoanelor arestate în zilele revoluției.

harta revolutie 1

„Până în prezent au fost implicați în activitățile proiectului peste 60 de liceeni, coordonați de un mic grup de specialiști. Liceenii au realizat toate interviurile din harta interactivă, care, puse cap la cap, înseamnă aproape 48 de ore de filmare brută. Participarea lor în acest proiect le-a prilejuit întâlnirea nemijlocită cu oameni care le pot fi modele reale de eroism, demnitate, forță spirituală, oameni care au strigat «Libertate!» în decembrie 1989. Dar ce este libertatea? Ce este adevărata libertate? Ca să răspundă la această întrebare, câteva echipe de liceeni au realizat din interviuri filme documentare de scurt-metraj. Sunt montaje pline de emoție personală, care spun adevărul, care condamnă sau care vindecă. Important și impresionant e modul în care toate reușesc să aducă la lumină, prin povestea pe care o spun, cel mai prețios bun al omului: sufletul lui.”, au transmis cei care au realizat proiectul.

Harta a fost realizată de Alina Satmari, lector la Facultatea de Geografie din cadrul Universității de Vest din Timișoara, coordonatorul proiectului, și de Mihai-Mircea Moise (webGIS), cu fotografii semnate de Constantin Duma și Tamas Urban. Au participat studenții Fabian Beșca, Victor Jurj, Alexandru Pleșu, Andreea Triponescu și  Adelina Tuță. Toți elevii care au participat la realizarea montajelor vor primi burse integrale, prin intermediul Fundației Casa Paleologu, prin care vor avea acces la cursurile organizate în următoare perioadă.

„Pentru prima oară în viața mea am realizat cât de puțin știu, de fapt. E adevărat, suntem înconjurați de informație. E atât de multă, încât nu știi ce este adevărat și ce nu. Aveam o vagă idee despre cele întâmplate în 89, dar să le auzi, să le privești înfiripându-se și potrivindu-se în puzzle-ul istoriei chiar din gurile revoluționarilor e… altceva. Are altă greutate. Devine, dintr-o dată, real.”, a spus Bianca Ionescu, una dintre elevele implicate în proiect.

„Toată această experiență o consider de genul once in a lifetime. Nu știu când sau unde altundeva aș fi avut posibilitatea să întâlnesc așa persoane minunate, referindu-mă atât la cele din fața obiectivului camerei de filmat, cât și la cele din spatele montajelor. Prin aceste minunate povești revoluționare nemuritoare am reușit și noi, la rândul nostru, să clădim propriile noastre povești împreună.”, a afirmat și Teodora Zmeu.

harta revolutie 2

Ediția a doua a reMIND MAPPING 89 se va încheia cu lansarea versiunii actualizate a hărții interactive și vernisarea unei expoziții inspirate din materialele realizate anul acesta. Vernisajul va avea loc în 10 decembrie, de la ora 11, la Memorialul Revoluției din Timișoara. Proiectul reMIND MAPPING 89 este un produs marca Asociația Comunitatea GIS din Timișoara, în colaborare cu Memorialul Revoluției din Timișoara, Universitatea de Vest din Timișoara și susținut de Centrul de Proiecte al Primăriei Timișoara, Școala de vară Astra din cadrul Festivalului de Film și Istorii Râșnov, Fundația Casa Paleologu.
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/