Îngrijorare! Explozie de cereri pentru testele rapide și măștile de unică folosință

teste rapide masca

Cererea de teste rapide a crescut vertiginos în farmaciile lugojene, în ultimele două săptămâni. Și măștile de protecție sunt la mare căutare.

„Săptămâna trecută și în weekend am adus și am vândut sute de teste. Este pe undeva normal, însă m-a frapat modul de a cumpăra. Au fost clienți care au venit și au spus: dați-mi de 100 de lei teste! Nu s-au interesat de tipul testelor, de calitate sau de alte aspecte. Eu cred că asta denotă disperare, alături de necunoaștere. Noi vindem testele rapide antigen, oro-faringiene, adică pentru nas și gât. Este vorba de acele teste pe care oamenii și le pot face singuri. Nu am adus teste de salivă, am înțeles că nu sunt chiar în parametri, dar asta este opinia mea”, spune Adriana Corbeanu, manager general la Farmaciile Riana & Maydis și membră în conducerea Colegiului Farmaciștilor din județul Timiș.

Testele rapide se găsesc la prețuri între 14 și 22 de lei. „Acum le avem la 14 lei, dar importantă este calitatea lor, adică să aibă certificatele conforme, instrucțiuni cu traducere în limba română, nu numai ceea ce scrie pe cutie, pentru ca omul să știe ce are de făcut”, adaugă Corbeanu.

A crescut și vânzarea măștilor de unică folosință, fiind preferate mai ales măștile cele mai ieftine, care se cumpără la pachet. „Pentru locurile aglomerate, recomandăm măștile PP2, care nu sunt cu mult mai scumpe. Noi încercăm să-i convingem pe oameni să folosească mult mai des măștile, indiferent de tip, după o lungă perioadă de relaxare”, spune farmacista lugojeană.

Și substanțele dezinfectante au mai multă căutare decât în urmă cu două săptămâni, în timp ce interesul pentru alte materiale de protecție, cum sunt mănușile, este aproape de zero.