Îngrijitorii români și slovaci, alături de Amnesty International Austria în acțiunile revendicative pentru dreptul la condiții de muncă echitabile!

drept ingrijire

Se anunță reforme importante în domeniul îngrijirii persoanelor vârstnice la domiciliu în Austria, activitate în care sunt cuprinse și aproximativ 30.000 de persoane din România care fac naveta către și dinspre această țară în fiecare lună sau unele dintre acestea – o dată la două săptămâni.

De aceea Organizația IG 24 fondată de îngrijitoare și îngrijitori români având în componență și persoane de etnie slovacă, se alătură campaniei demarate de Amnesty International Austria inițiate pentru obținerea de drepturi egale cu ale muncitorilor austrieci.

Îngrijitorii cer Guvernul Federal al Austriei și ministerelor competente:

  • Să creeze un cadru legal care să asigure respectarea drepturilor tuturor îngrijitorilor/îngrijitoarelor, indiferent dacă sunt liber profesioniști sau nu, un salariu echitabil și protejarea împotriva orelor de lucru excesive
  • Posibilități de control și depunea unor plângeri care să fie susținute și întărite, pentru a proteja drepturile îngrijitorilor și ale persoanelor îngrijite, eficient, fără discriminare și abuz
  • Să fie extinsă certificarea agențiilor de recrutare a forței de muncă iar acestea să-și respecte obligațiile față de îngrijitori și să le respecte drepturile  acestora
  • Verificarea și revizuirea statutului de liber profesionist al îngrijitorilor, cu acordul acestora, dacă situația lor de muncă se aseamănă cu situația unui angajat.

Munca îngrijitorilor cu normă de 24h este indispensabilă pentru oamenii pe care îi îngrijesc, și pentru comunitatea austriacă, în general.  Dar, aceștia lucrează deseori în condiții nesigure, nedrepte și precare. În ciuda muncii solicitante din punct de vedere emoțional și fizic, îngrijitorii cu normă de 24 de ore sunt plătiți sub salariul minim din Austria, au ore de muncă excesive și suferă din cauza discriminării și a abuzului la locul de muncă.

Până în prezent factorii de decizie au neglijat să creeze un cadru în conformitate cu drepturile omului pentru îngrijitorii cu normă de 24h în Austria, susțin activiștii care își fac tot mai pregnant vocea auzită. S-a stabilit că este necesară o corectare a sistemului care să creeze condiții mai bune și mai multă siguranță atât pentru îngrijitori cât și persoanele îngrijite și aparținători.

Petiția inițiată în acest sens poate fi  semnată aici.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/