Ingineria, cea mai căutată profesie în vestul țării. Firmele au în plan să angajeze cel puțin 1.000 de specialiști anul acesta

coding 1853305 1280

E nevoie de ingineri pe piața muncii din vestul țării, iar companiile de profil au pornit o amplă campanie de recrutare ca să își poată duce la sfârșit proiectele asumate pentru dezvoltarea de noi produse. Până la finalul anului, firmele își propun să angajeze peste o mie de ingineri. De unde îi aduc? Chiar și de la 300 de kilometri distanță, cu oferte generoase de relocare. 

Reprezentanții marilor companii s-au adresat și universităților de profil în încercarea de a găsi soluții la criza inginerilor de pe piața muncii din vestul țării.

„Companiile au nevoie să angajeze acești oameni pentru că și-au asumat anumite proiecte și acum au nevoie de oameni să le ducă la capăt. În principal vorbim despre multinaționale prezente în România, iar aceste filiale au nevoie de oameni pentru a se poziționa mai bine în grup. Dacă reușesc să finalizeze aceste proiecte, automat atrag și alte investiții. În această perioadă este dificil să recruteze cei 1.000 de ingineri pentru că nu îi găsesc în piața muncii din vest. Noi, ca universitate, producem anual în jur de 1.500 de absolvenți în zona de inginerie, însă mai mult de jumătate dintre ei sunt deja angajați la finalizarea studiilor, iar un sfert se întorc în orașele de unde provin. Astfel că unele firme cu sediul în Timișoara caută acum oameni chiar și la 300 de kilometri distanță, cu oferte generoase de relocare.”, a spus Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

În funcție de cerințele pieței, Politehnica a suplimentat în fiecare an locurile la specializările unde rata de angajabilitate a fost una ridicată. În plus, din acest an, au fost introduse specializări noi.

„Având în vedere că jumătate dintre absolvenții noștri au joburi de programator sau inginer software, am simțit nevoia diversificării ofertei educaționale. Astfel că, la Facultatea de Automatică și Calculatoare am acreditat și specializarea Tehnologia Informației. Aceasta este orientată mai mult spre administrare și configurare de sisteme, administrare rețea, în timp ce specializarea Calculatoare, care exista deja, va rămâne orientată pe proiectare de software. Am încercat să le separăm pentru că în această direcție ne-a dus piața muncii.”, a explicat Florin Drăgan.

Și domeniul energiei s-a dezvoltat mult într-un timp foarte scurt, iar companiile au nevoie de oameni bine pregătiți. În cadrul UPT, anul acesta au fost formate mai multe programe de studiu orientate spre sistemele energetice care asigură, în același timp, interconexiunea cu sistemele de calcul. Specializările noi sunt în cadrul Facultății de Inginerie Electrică și Energetică, iar cursurile vor fi predate de profesori cu experiență.

Pentru sesiunea din acest an, UPT menține admiterea în baza CV-ului educațional și pune la dispoziție cinci locuri dedicate sportivilor cu performanțe. Candidații pot depune dosarul atât în Timișoara, la sediile facultăților, cât și în centrele de admitere din Arad, Hunedoara, Reșița, Drobeta-Turnu Severin, Târgu-Jiu și Râmnicu Vâlcea.

În total, pentru sesiunea de admitere din această vară sunt disponibile în regim fără taxă 2.100 de locuri la licență și 1.450 de locuri la masterat.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/