Mai mulți voluntari ai asociației Cuib de Vise din Caransebeș au venit în ajutorul persoanele fugite din calea războiului, asigurând transport, cazare și masă, pentru mamele și copiii ucraineni.
Pentru că nu au putut rămâne imuni la suferința poporului ucrainean, în vama Isaccea au ajuns ieri noapte și alți oameni cu suflet mare, pregătiți să întindă o mână de ajutor.
Aceștia au pornit la drum cu două microbuze pentru a transporta mamele cu copii, spre București, unde colegii din Asociația Profesionala a Agenților Imobiliare din România le-au pus la dispoziție multiple locuri de cazare. Cazare la hotel, în cazul în care refugiații doar tranzitează țara sau apartamente unde oamenii pot locui timp de o lună.
Viața nu este la fel de ușoară pentru toți, norocul nu favorizează pe fiecare, iar povara războiului și a neputinței este copleșitoare și distrugătoare.
„Lucrurile esențiale și normale pentru majoritatea dintre noi reprezintă visuri imposibile pentru alții. Cum este în vamă la Isaccea? Este frig, este greu, este dureros să vezi oameni care nu știu încotro se îndreaptă, copii speriați care nu știu dacă pot să se bucure când primesc o jucărie, mame speriate cu copii, care nu înțeleg de ce se oferă oameni străini să le ajute și dacă oare ajutorul este real.
Ce am văzut în vamă ne-a impresionat peste măsură, dar este important ca oamenii să știe că aici, în vama Isaccea, totul este foarte bine organizat, refugiații nu așteaptă cu orele și sunt imediat direcționați către destinațiile dorite. Nimeni nu pleacă de capul său, fiecare persoană este identificată corect și fiecare primește la sosire: alimente, apă, ceai sau alte produse necesare.”, spune Adina Pasere, fondatorul asociației.
Doar împreună suntem mai puternici, mai capabili, mai buni!
Un alt aspect extrem de important punctat de către reprezentanții Cuibului de Vise este faptul că toți cei care doresc să ajute trebuie să fie bine informați înainte să o facă. Și în vama Isaccea, la fel ca și în restul vămilor, s-au adunat tone de produse care, din păcate, nu sunt de ajutor. „Românii să fie mai atenți la aceste aspecte, să adune cât mai multe informații despre situația actuală, apoi să trimită doar ce este necesar. Vă dați seama că sunt mame cu copii mici care nu pot căra plase cu mâncare, haine, pături sau jucării.
În ceea ce privește spațiile de cazare, cred că și aici trebuie să ne informăm mai corect. Din discuțiile purtate cu refugiații, aceștia ne spun că, fie pleacă spre Europa, fie aleg spații de cazare cât mai aproape de graniță, deoarece toți își doresc să se reîntoarcă cât mai repede acasă, prin urmare, prea puțin vor veni înspre vestul, sud-vestul țării.”
Asociația Cuib de Vise din Caransebeș este extrem de atentă la tot ce se întâmplă în această perioadă și continuă acțiunile umanitare pentru a alina puțin din suferința semenilor. Nevoile refugiaților sunt mari, oricare dintre voi poate fi alături de ei cu o donație într-unul din conturile asociației:
Administrația locală din Doclin pregătește și anul acesta cadouri de Crăciun pentru cei aproximativ 100 de elevi și preșcolari din comună. Sărbătorile de iarnă sunt tot mai aproape, iar...