Evenimentul caritabil „Îngerașii din Înalt – ARTĂ cu SUFLET”, care urmărește sprijnirea și integrarea unei categorii vulnerabile a societății în câmpul muncii, și-a făcut loc în sufletul a zeci de oameni, când a rămas mai puțin de o săptămână până la Crăciun.
O latură a Bastionului Maria Theresia din Timișoara a răsunat de colinde în seara trecută, începând cu ora 19. O expoziție caritabilă de picturi ale studenților de la Facultatea de Arte i-a întâmpinat pe invitați. Toate au avut loc în cadrul evenimentului caritabil „Îngerașii din Înalt -ARTĂ cu SUFLET”, organizat de Asociația Newco și Amicii, în colaborare cu Asociația Tineretului ONU din România.
Evenimentul a urmărit integrarea a 15 persoane cu dizabilități de ordin fizic și psihic în câmpul muncii, dar și prevenirea și combaterea discriminării oamenilor din grupurile vulnerabile.
82 de lucrări de artă au fost expuse pentru donații. Partea muzicală a fost asigurată de Elena Timariu și Costel Pârnău. Elena Timariu este cea de la care se pare că a pornit ideea proiectului.
„Proiectul Îngerașii din Înalt a pornit cu atât entuziasm și drag, de la colega noastra Elena Timariu, care, deși este chimist, are o voce deosebită și pentru colegii ei a creat acest CD cu colinde. Colinda Îngerașii din Înalt este compozitia ei, atât versurile, cât și muzica. Credem că am realizat un proiect deosebit. Fiecare bănut obținut va susține cele 15 suflete cărora dorim să le îndulcim Crăciunul”, a spus Maria Tanasă, președintele Asociației Newco și Amicii.
SPRIJIN PSIHOLOGIC DE SPECIALITATE PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂȚI
Asociația Newco și Amicii le acordă persoanelor cu dizabilități sprijin psihologic de specialitate pentru a-i ajuta să se integreze mai ușor în societate și să îi facă să conștientizeze că, deși au nevoi speciale, pot să contribuie la dezvoltarea socială.
„Lucrez cu aceste persoane cu dizabilități, ca psiholog. Vreau doar să subliniez și să punctez faptul că acești oameni au doar niște nevoie speciale, nu au neapărat un handicap, deși legea, cumva, așa le prevede. Nu este nevoie să îi marginalizăm, ci din contră, să îi includem în societate, în câmpul muncii și în toate activitațile unde este mare nevoie de ei. Consider că ei sunt trecutul, prezentul și viitorul, mai ales în ceea ce privește forța de muncă”, a spus Andreea Berdacicu, psiholog și coordonator al Centrului de evaluare al Asociației NewCo și Amicii.
SPRIJIN ȘI DIN PARTEA ONU PENTRU PERSOANELE CU NEVOI SPECIALE
Filiala Timișoara a Asociației Tineretului ONU din România s-a implicat în acest eveniment, pentru ca drumul spre integrarea în societate a oamenilor cu dizabilitați să fie mai ușor de atins.
„Evenimentul s-a născut în ideea de a ajuta persoanele care au nevoie, mai ales în sprijinul Crăciunului. Noi, Asociația Tineretului ONU din România, împreună cu Asociația Newco și Amicii dorim să ajutăm 15 suflete, de Crăciun. Să le oferim o șansă în plus. În primul rând, să îi ajutăm să se angajeze, iar în al doilea rând, să le îndeplinim câte un vis”, a spus Paul Miu, președintele Asociației Tineretului ONU din România, filiala Timișoara.
CINE ESTE ASOCIAȚIA NEWCO ȘI AMICII? CE PROMOVEAZĂ?
Asociația este formată din 12 membri și promovează activ politica de incluziune socială în România. Dezvoltă constant acțiuni de capacitare a forței de muncă din rândul categoriilor de persoane cu nevoi speciale. Newco și amicii are acreditări din partea Centrului de Consiliere și Mediere a Persoanelor cu Dizabilități.
Evenimentul s-a încheiat cu o tombolă, în urma căreia participanții au câștigat diverse produse oferite de sponsori. Partenerii acestui proiect au fost: Consiliul Județean Timiș, Universitatea de Vest din Timișoara și Direcția Generală de Asistența Socială și Protecția Copilului Timiș.