Ministrul Economiei, Mihai Fifor și secretarul de stat pentru resurse minerale, Simona Țeighiu-Jurj au făcut o vizită de lucru la Moldova Nouă pentru a vedea care mai este situația poluării transfrontaliere generată de iazul de decantare Boșneag al companiei Moldomin.
„În momentul de față, Conversmin are o soluție pentru o parte din acest iaz de decantare unde va începe să realizeze umectarea de care este nevoie pentru ca pulberile să nu se mai ridice în atmosferă”, a afirmat ministrul Economiei.
„Eu am dorit, în calitate de ministru al Economiei, să efectuez o vizită în județul Caraș-Severin, având în vedere că aici sunt câteva probleme extrem de serioase și poate cea mai importantă dintre ele este cea legată de Moldomin Moldova Nouă și de iazul de la Boșneag, pentru care căutăm soluții urgente. Poluarea pe care o face în prezent iazul este una transfrontalieră, o chestiune ce ține de nevoia urgentă de măsuri. Știm cu toții că România a fost sesizată la Comisia Europeană și că, acum, suntem în situația de a da răspunsuri foarte rapide în legătură cu ceea ce urmează să întreprindem pentru ca poluarea de la Boșneag să înceteze”, a declarat Mihai Fifor.
Vizitei pe teren a echipei ministeriale i s-au alăturat și reprezentanții Conversmin București și împreună s-au deplasat la Moldova Nouă, unde au inspectat ceea ce a mai rămas din societatea Moldomin și au vizitat iazul de decantare de la Boșneag, pentru găsirea unor soluții rapide în vederea rezolvării problemei poluării.
„Pe noi ne preocupă, în continuare, Boșneagul în sine, acolo unde Ministerul Economiei are în derulare o procedură de achiziție publică pentru proiectul tehnic de umectare a acestui iaz. Sperăm ca până la jumătatea lunii octombrie această procedură să fie finalizată și să putem încheia proiectarea, anul acesta, urmând ca în primăvara anului viitor să trecem și la execuție. Ceea ce cred eu însă că este mai important e faptul că niciun moment nu ne dorim să închidem această exploatare. Moldominul este în faliment, se află într-o procedură specifică acestor companii aflate în faliment, dar noi căutăm soluții pentru ca licența de exploatare, care în momentul de față este suspendată de ANRM, să nu se piardă. Totodată, vrem să găsim o soluție pentru decantarea acestui iaz, astfel încât exploatarea să poată să rămână atractivă pentru un potențial investitor”, a precizat Mihai Fifor arătând că este puțin probabil ca, dacă Moldomin se va privatiza, autoritățile locale și de mediu să mai dea vreo autorizație pentru vreun alt iaz de decantare decât cele existente deja.