Infractorii în haine de polițiști nu fac pușcărie! Aviz amatorilor!

Degeaba a cerut procurorul DNA închisoare în regim de detenție pentru poliţiştii de frontieră Daniel Toc şi Rija Tamaş-Grigoraş, dar şi pentru vameşul Laurian Crecană! Niciunul nu a primit pedeapsă privativă de libertate!

Cei trei au fost trimişi în judecată de către DNA fie pentru abuz în serviciu, fie pentru complicitate la contrabandă. Căzuţi în plasa procurorilor după ce s-ar fi făcut că nu văd un microbuz ticsit cu ţigări de contrabandă care a intrat în ţară pe la Naidăş, cei trei au ajuns să fie judecați pentru corupție în primă instanță de către Tribunalul Caraș-Severin, după ce judecătorul de cameră preliminară a confirmat rechizitoriul și acuzațiile procurorilor DNA. Inițial, atât poliţistul de frontieră Daniel Toc, cât şi vameşul Laurian Crecană susțineau altceva decât ceea ce reiese din rechizitoriu, iar afirmațiile lor au fost întărite şi de contrabandistul sârb Dejan Draskic, care a trecut prin vamă nestingherit de nimeni. Ba dimpotrivă, chiar escortat de oamenii cu epoleți. Cu toţii au negat că microbuzul condus de sârb ar fi trecut prin Vama Naidăş încărcat până la refuz cu tutun. Experimentul făcut de anchetatori a demontat afirmaţiile celor incriminaţi. Martorii audiați joia trecută, la ultimul termen de judecată, au confirmat și ei implicarea polițiștilor și vameșului în contrabandă: „țigările erau în cartușe, nu în baxuri și erau extrem de bine stivuite și aranjate”.

Trădat de telefonul mobil

Avocatul Sebastian Telbis, apărătorul acuzaţilor, a pus concluzii de achitare, susținând că martorii cheie din dosar ar fi contrabandişti notorii care şi-ar fi negociat libertatea cu procurorii DNA, în timp ce procurorul DNA a arătat că „Toc a simulat, iar Crecană a mimat controlul”. Iar cetăţeanul sârb, deşi a susţinut că nu a mai ieşit din România, a fost trădat de telefonul mobil, reţelele din Serbia accesând telefonul acestuia în perioada de timp cât Draskic susținea că ar fi fost în România.

Victimele sistemului judiciar

Având ultimul cuvânt, polițistul de frontieră Rija Tamaş-Grigoraş a formulat acuzații foarte grave. Acesta a spus că este nevinovat şi că e doar victima sistemulului judiciar, după ce a intrat în contradicţii cu unii magistraţi. A contestat dur probele și a spus că sunt modificate, chiar contrafăcute. „Procurorul mi-a cerut să negociez, să-l bag pe Toc la puşcărie”, s-a plâns acesta instanţei, judecătorul îndrumându-l să facă plângeri, conform legii. Daniel Toc a acuzat că declaraţia din dosar ar fi dat-o după 60 de ore de nesomn, în timp ce vameșul Laurian Crecană a spus sec: „Sunt nevinovat şi cer achitarea mea, mi-am făcut doar datoria”.

Închisoare cu suspendare

Tribunalul Caraș-Severin i-a găsit vinovați pe toți trei și i-a condamnat la câte 3 ani de pușcărie cu suspendare, pe o perioadă de încercare de 6 ani. De asemenea, instanța le-a mai stabilit ca pedeapsă complementară interzicerea unor drepturi, mai puțin dreptul de a alege. Sentința Tribunalului Caraș-Severin nu este definitivă.