Infracționalitatea a scăzut cu aproape 20% față de anul trecut! Șeful Poliției Române: „Față de cei care nu respectă legea manifestăm toleranță zero”

Zeci de mii de sancțiuni contravenționale au fost date de polițiști în ultimele 72 de ore, dar, spre deosebire de anul trecut, infracționalitatea și faptele comise cu violență au scăzut considerabil.

Informațiile au fost oferite în cadrul unei conferințe de presă, la care au participat reprezentanți ai Poliției Române și ai Jandarmeriei. Analizele arată că, în perioada sărbătorilor pascale, oamenii au respectat în cea mai mare parte măsurile impuse de ordonanțele militare. De asemenea, numărul faptelor comise cu violență aproape s-a înjumătățit față de anul trecut, iar infracționalitatea înregistrează o scădere cu aproape 20%.

„Din analizele realizate la nivelul Poliției Române rezultă că infracționalitatea sesizată din perioada sărbătorilor pascale a scăzut cu 17% față de anul trecut și cu 10% față de 2018. Trendul descendent se menține și în cazul faptelor comise cu violență unde înregistrăm o scădere de 47% față de anul trecut și cu 21% față de 2018. În ultimele 72 de ore, Poliția Română a fost la datorie, iar în această perioadă au acționat 14.000 de polițiști în sistem integrat alături de alte structuri ale MAI, Ministerul Apărării Naționale și Poliția Locală”, a spus Liviu Vasilescu, șeful Poliției Române.

Pentru menținerea ordinii și siguranței publice, polițiștii au intervenit la 10.000 de evenimente sesizate de cetățeni sau constatate chiar de oamenii legii aflați în teren. Dintre acestea, 8.500 au fost sesizate prin 112. „Polițiștii au intervenit și au aplicat 24.000 de sancțiuni contravenționale, dintre care, peste 14.000 pentru nerespectarea prevederilor ordonanțelor Militare. Obiectivul nostru este acela de a fi alături de oameni, dar în același timp față de cei care nu respectă legea, manifestăm toleranță zero”, a mai spus Liviu Vasilescu.

Și efectivele Jandarmeriei Române au fost mobilizate în perioada sărbătorilor. Zilnic, aproximativ 8.000 de jandarmi au fost pe poziții la nivel național, iar în timpul misiunilor din perioada sărbătorilor au dat aproximativ 3.000 de amenzi în valoare de aproximativ 5 milioane de lei.